OS-mästare döms för sexuella trakasserier

OS-guldmedaljören i shorttrack, Lim Hyo-Jun, har fällts i domstol för sexuella trakasserier. Arkivbild. Bild: Ivo Paunov / AP Photo

Lim Hyo-Jun, sydkoreansk OS-guldmedaljör i shorttrack, drog bokstavligen ner byxorna på en av sina manliga lagkamrater. Nu har 23-åringen fällts i domstol för sexuella trakasserier. Det är bara en i raden av alla skandaler inom sporten.

Lim Hyo-Jun döms att betala 3 miljoner won (runt 2 500 euro) och måste också genomgå 40 timmars terapi riktad till sexuella förbrytare, uppger en talesperson för den centrala åklagarmyndigheten i Sydkoreas huvudstad Seoul.

23-åringen tog OS-guld på 1 500 meter i Pyeongchang 2018, och fick också med sig en bronsmedalj på 500 meter från spelen.

Övergreppet ägde rum i juni förra året när Lim drog ned byxorna på en yngre lagkamrat inför ögonen på andra i laget på landets nationella träningsanläggning.

Det är långtifrån första gången som den extremt framgångsrika shorttracknationen – där tävlingslystnaden är erkänt stor – överskuggas av skandaler.

Bland annat berättade den tvåfaldiga OS-guldmedaljören Shim Suk-Hee i fjol att en tidigare tränare våldtagit och sexuellt utnyttjat henne. Hon sade också att det fanns fler offer för sexuella övergrepp inom idrotten. Tränaren dömdes till 1,5 års fängelse.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Pionjären inom styling

Mer läsning