OS-jollarnas VM flyttas – inget mästerskap för Tenkanen och övriga finländare

Det blir inget VM för Tuula Tenkanen i sommar. Bild: Martti Kainulainen / LEHTIKUVA

VM-tävlingarna för OS-jollarna flyttas på grund av coronapandemin. Sommarens VM-regatta i Marstrand blir inte av utan flyttas till 2022.

Det blir inget VM för Tuula Tenkanen, Monika Mikkola och Kaarle Tapper i sommar. Internationella jolleseglingsförbundet (OKDIA) meddelade på tisdagen att VM i svenska Marstrand flyttas fram till 2022 på grund av coronapandemin.

En av huvudorsakerna till att OKDIA ställde in årets VM är osäkerheten kring hur olika deltagarländer öppnar upp sina samhällen i coronakrisen. Då det redan nu stod klart seglare från Nya Zeeland och Australien inte kunde transportera sina båtar till Sverige valde OKDIA att ställa in VM för att ge samtliga seglare samma förutsättningar att förbereda sig och delta i tävlingarna.

Laser Standard-seglaren Kaarle Tapper är redan klar för OS i Tokyo sedan han säkrat en finländsk nationsplats i klassen och dessutom tagits ut till det finländska OS-laget av Finlands olympiska kommitté.

I Laser Standard fixade Mikkola nationsplatsen medan Tenkanen var bättre i det interna kvalet. Hon är inte officiellt uttagen till OS men ligger bättre till än Mikkola för att få representera Finland i Tokyo.

OS-silvermedaljören från London 2012 Tuuli Petäjä-Sirén är uttagen till OS i brädseglingens RS:X-klass.

Vårens OS-kvaltävlingar var tänkta att hållas i Geneve i april men de ställdes in på grund av det nya coronaviruset. Också EM, som skulle arrangeras i danska Lundborg, ställdes in.

Sommarens tävlingskalender uppdateras och ritas om hela tiden. När seglarna har chansen att tävla om de återstående OS-platserna är för tillfället oklart men landslagets tränare Joakim Wilenius sade i slutet av april att de sista nationsplatserna med stor sannolikhet delas ut i slutet av 2020 eller början av 2021.

Oskari Muhonen jagar en OS-plats i Finnjolle medan kampen om nationsplatser också går het i 49erFX där rutinerade duon Mikaela Wulff och Noora Ruskola utmanas av lovande duon Ronja Grönblom och Veera Hokka.

I mixed-klassen Nacra 17 siktar Sinem Kurtbay och Aleksi Keskinen på att ta en finländsk nationsplats då tävlingarna kör i gång igen efter den oplanerade pausen.

Nya datum för seglingens VM-tävlingar för OS-jolleklasser:

VM 2021 Gardasjön , Italien

Tävlingarna tidigareläggs och arrangeras i början av juli för att inte kollidera med OS i Japan.

VM 2022 Marstrand, Sverige

VM 2020 flyttas två år framåt till 2022 på grund av coronapandemin. Tävlingsdatumen är inte fastställda.

VM 2023 Lyme Regis, Storbritannien

VM 2022 skulle arrangeras i Storbritannien men flyttas ett år framåt så att Sverige får behålla sitt mästerskap.

VM 2024 Australien

VM 2024 arrangeras antagligen i januari-februari 2024 av Royal Queensland Yacht Squadron i Queensland.

Vid OS i Tokyo 2021 tävlas det i följande seglingsklasser:

Laser Radial (damer).

Laser Standard (herrar).

Finnjolle (damer och herrar).

470 (damer och herrar).

49erFX (damer).

49er (herrar).

Nacra 17 (mixed).

RS:X (damer och herrar)

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning