Coronaviruset tvingar Tokyo att skjuta upp OS

OS skjuts upp med ett år. Bild: Charly Triballeau/Lehtikuva

Det blir inget OS i Tokyo i sommar. Inte heller de paralympiska spelen blir av som planerat.Mästerskapen skjuts upp till "senast" sommaren 2021 på grund av coronakrisen, meddelar Internationella olympiska kommittén (IOK) och arrangören i Tokyo.– Rätt beslut, säger styrelseordföranden för den finska olympiakommittén, Timo Ritakallio.

Japans premiärminister Shinzo Abe höll vid lunchtid på tisdag, finsk tid, ett telefonmöte med Internationella olympiska kommitténs ordförande Thomas Bach. Där bad han Bach om att flytta fram OS ett år – och om ett snabbt beslut.

– Jag föreslog att OS flyttas fram med cirka ett år, och ordförande Bach svarade med att han var 100 procent överens om det, sade Shinzo Abe till reportrar efter mötet.

Ritakallio inte överraskad

Styrelseordföranden för den finska olympiakommittén, Timo Ritakallio, tog beskedet med fattning.

– Då hela världen drabbats av pandemin var detta ett klokt beslut. Viktigt var att beskedet fattades tillräckligt tidigt. Hälsan går före allt, säger Ritakallio till Yle.

– De aktivas förberedelser har lidit av detta. Och ovissheten har varit stor. Nu blir det lättare att planera för framtiden, säger Ritakallio till Yle.

Ett uppskjutet OS betyder extra kostnader också för finskt vidkommande. Med tanke på att pandemin redan anstränger de finska statsfinanserna kan läget bli rätt utmanande ekonomiskt sett.

– Klart att detta kostar extra. Vi har vi vissa utgifter som vi inte får tillbaka. Men vi får se vilken summa vi landar på. Väldigt mycket beror på vad IOK bidrar med till de nationella förbunden.

Salonen: Ny kalender

Olympiakomitténs vd Mikko Salonen säger att det är skönt att tiden av ovisshet är över.

– Idrott handlar om att nå resultat och under de omständigheter som varit vardag på sistone är det svårt för idrottarna att fokusera på det väsentliga. I och med beskedet vet alla vad som gäller, säger Salonen.

Olympiakommitténs toppidrottschef Mika Lehtimäki ser både positiva och negativa sidor med beslutet.

– Positivt är att dessa arrangemang värnar om hälsan om de personer som under ett OS denna sommar hade varit i farozonen. För idrottare på väg uppåt ger detta ett extra år att komma närmare världseliten och klara OS-gränser, säger Lehtimäki.

– Samtidigt lider jag med de idrottare som de senaste fyra åren satsat stenhårt på OS. Idrottare som i vissa fall sett Tokyo som en ändstation på en fin karriär.

Planeringen för OS-sommaren 2021 inleds omedelbart.

– Vi gör upp nya planer. Mycket av det vi gjort med sikte på 2020 kan användas med tanke på sommaren 2021.

– Vinter-OS i Peking står på programmet 2022 och det betyder att vi får fullt upp de kommande åren, säger Lehtimäki.

Det är första gången som ett OS skjuts upp, även om spelen tidigare har ställts in på grund av världskrig (1916, 1940, 1944).

Skapa din framtid vid Yrkeshögskolan Novia

Yrkeshögskolan Novia är en studerande- och arbetslivsnära entreprenörsmässig högskola med högklassig utbildning på fyra orter: Vasa, Åbo, Raseborg och Jakobstad. Novia har ca 4000 studerande, och vi tog pulsen på några av dem. 19.3.2020 - 15.23

Mer läsning