OS i Finland en utopi

Sydkorea nästa, Finland 2026? Backarna i Alpensia står redo för OS 2018. Bild: Francois Xavier Marit

Att Finland på allvar skulle ha något att hämta i kampen om ett OS-värdskap känns osannolikt.

OS 2006 gick till Turin med lyxiga vintersportsorten Sestriere som närliggande bas för de alpina grenarna. Finland, Helsingfors och Lahtis i samarbete med Lillehammer fanns med i kampen den gången men var aldrig nära att väljas. Det stod mellan Turin och schweiziska Sion den gången och italienarna med mäktiga släkten Agnelli i spetsen såg i kabinetten till att fixa de nödvändiga rösterna.

Sedan dess har vinter-OS arrangerats i Vancouver (2010), och i Sotji. 2018 är det sydkoreanska Pyeongchang som står värd, fyra år senare inte alltför anrika vintersportsorten Peking som i samma veva blir första stad att ha arrangerat både sommar- och vinter-OS.

Blivande ordföranden för den olympiska kommittén, Timo Ritakallio, slängde i förrgår fram förslaget om att Finland åtminstone kunde överväga en OS-kandidatur för vinterspelen 2026. Helst i samarbete med svenska Åre. Något som naturligtvis kräver att både den svenska staten och Åre samtycker. Sen finns det ju också planer på att Stockholm ska söka spelen, naturligtvis i samarbete med Åre, vilket i så fall försämrar Helsingfors chanser markant.

Stockholm finns alltså med i bilden, likaså åtminstone Innsbruck, Trondheim, Calgary och Sapporo. Ansökningarna behöver inte lämnas in förrän någon gång nästa år så det finns lite tid att sondera terrängen ur många perspektiv. Kanske då allra främst det ekonomiska för olympiska spel är hur du än ser på saken högst dubiösa evenemang då det gäller att stimulera värdlandets ekonomi.

Ritakallio menar att chansen för att "vanliga" länder, dit knappast Kina eller Ryssland kan räknas, skulle få arrangera OS ökat. Att det finns en vilja från IOK:s sida att gynna värdorter som kan presentera ett ekologiskt, sociologiskt och ekonomiskt sett vettigt alternativ. OS i Sotji kostade den ryska staten inalles cirka 50 miljarder euro, OS i Peking ungefär 45. Pengar som städerna eller länderna i fråga naturligtvis inte på långa vägar fick tillbaka. Vad vinter-OS i Peking och Kina kommer att kosta vet ingen i dagsläget men lita på att allt kommer att skina och blänka.

OS 2022 stod mellan kazakstanska Almaty och just Peking och att IOK vill ha lite mångfald och geografisk spridning kan vara en av orsakerna till att man sänt ut vissa signaler om att valkriterierna kommer att uppdateras. Hittills är det dock mest löst snack och då det gäller allsmäktiga IOK finns alltid risken att snacket stannar på den nivån.

Ett annat argument som kastats fram och som anses kunna gynna en finländsk kandidatur är att IOK blivit så mycket rumsrenare under senare år. Det vill säga att mutor inte förekommer i samma utsträckning som tidigare. Om verkligheten verkligen ser ut så går att ifrågasätta. Kanske att organisationen och dess delegater inte är lika besudlade av sedelbuntar, lyxklockor, lyxresor eller exklusiva juveler som tidigare men att påstå att mutor inte skulle existera i valprocesserna är som att tro på julgubben.

En annan viktig aspekt är spelet i kabinetterna, att kunna lobba för sin sak. Där har Finland eller finländarna traditionellt sett, undantag finns givetvis, inte varit som starkast. För att få ett OS måste du vara beredd att spela ett smutsigt spel. Frågan är om Finland är det?

Ritakallio säger att ett OS skulle ha en stimulerande inverkan på republiken Finlands kollektiva självkänsla. Det skriver jag under. Precis som medaljer och titlar har. Där ska man inte underskatta idrottens betydelse. I synnerhet inte i en nation som har sina problem och bekymmer.

Men om det sedan är tillräckligt för att på allvar överväga en OS-kandidatur med allt vad det innebär är en helt annan sak.

För rent ekonomiskt är ett OS ingen vidare bra idé. Det har historien visat. Det kommer att framtiden att bevisa. Och att Finland på allvar skulle ha något att hämta i kampen om ett värdskap känns osannolikt. För att inte säga utopistiskt.

Jonas von Wendt Reporter

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning