OS-hoppet Petäjä-Sirén tränade på förlossningsdagen: ”Jag går inte med på att välja bort antingen barn eller idrott”

Dottern Aava är Tuuli Petäjä-Siréns ständiga följeslagare. Bild: Sebastian Backman/SPT

Tuuli-Petäjä Sirén siktar på att bli OS-klar i Danmark om några veckor. Uppladdningen har varit en aning annorlunda: brädseglaren blev mamma för andra gången så sent som i maj. – Jag är nervös på ett annat sätt än tidigare, säger Petäjä-Sirén.

– Du har ju ingen kamera här … stör det dig om jag ammar samtidigt som vi talar?

Om man vill intervjua Tuuli Petäjä-Sirén får man vara beredd att också umgås med en liten följeslagare – eller assistent som Petäjä-Sirén kallar dottern Aava, två månader.

Men om några veckor får Aava klara sig utan mamma en kort stund, då ska nämligen Petäjä-Sirén slåss om nationsplatserna till OS som delas ut i samband med VM i segling i Århus. Hela 40 procent av nationsplatserna står på spel i Danmark.

Uppladdningen har varit annorlunda – och utmanande. I fjol slutade Petäjä–Sirén på 21:a plats i VM i RS:X-klassen. Sedan dess har hon inte tävlat.

– Visst har allt gått väldigt bra nu också – men tiden har varit knapp. Formen är ett litet frågetecken, inte bara den fysiska biten utan också i jämförelse med andra. Jag har inte kunnat träna i grupp som tidigare.

I stället för att träna i grupp har Petäjä-Sirén tränat bland annat med döttrarna. Hon drar ingen skiljelinje mellan familjelivet och idrottssatsningen. Tio dagar efter förlossningen lade OS-silvermedaljören från London upp en bild på Instagram där hon låg på en träningsmatta tillsammans med sin nyfödda dotter.

– Fyraåringen Isla är ofta med på kvällsträningen. Hon gymnastiserar lite och bygger sedan sandslott resten av tiden. Jag hoppas att föregå med gott exempel och föra vidare idrottens och motionens glädje till mina döttrar, säger Petäjä-Sirén.

Då hon får frågan om hur länge hon pausade med träningen efter förlossningen ler hon slugt.

– Alltså … graviditeten och förlossningen gick väldigt bra, så jag rekommenderar inte det här för alla. Men under förlossningsdagens förmiddag var jag ute och gick vid Grankulla slalombackes trappor, säger Petäjä-Sirén och skrattar.

Hon har fått träna med handbromsen på efter förlossningen och satsa på återhämtande träning.

– Jag hoppar och löper till exempel inte ännu, men så småningom. Jag försöker träna så bra och klokt som möjligt och sedan skruva upp intensiteten och träningsmängden, säger Petäjä-Sirén som fått träningsråd av en rad olika fysioterapeuter.

Hur hade de senaste månaderna sett ut om inte Petäjä-Sirén fått tillökning i familjen? Hon hade i varje fall varit på ett läger utomlands, tränat mer på vatten och prickat in en världscuptävling.

Men det är smällar man får ta om man inte vill kompromissa.

– Personer i alla branscher funderar på hur barn och jobb går ihop. Jag går inte med på att välja bort endera. Hittills har kombinationen fungerat bra. Familjen ska inte vara en begränsande faktor.

Vore "jätteskönt" att bli OS-klar

Petäjä-Sirén siktar på att göra som inför Rio: bli OS-klar tidigt. Efter att nationsplatsen säkrats kan hon luta sig tillbaka och förbereda sig på OS på allvar. I Århus står elva platser i damernas RS:X på spel. Efter det är följande chans att kvala in VM 2019.

– Det vore väldigt viktigt och fint och skulle betyda en oklar faktor färre. Men det kan rentav vara lättare att få en plats nästa år, efter att de elva bästa redan kirrat sina platser. Hur det än går så måste jag jobba hårt i höst och de kommande åren.

Då formen är ett frågetecken vet Petäjä-Sirén att chanserna att kvala in är sämre än vanligt.

– Jag måste verkligen lyckas perfekt. Men chansen finns och det lönar sig att försöka. Om det inte går vägen finns det en lysande chans nästa år. Det är inte frågan om liv och död nu.

Om Petäjä-Sirén tar sig till Tokyo deltar hon i sitt fjärde OS. Hon var 16:e i debuten i Peking 2008, tvåa i London 2012 och tia i Rio. Tokyo väcker positiva tankar hos OS-hoppet.

– Det är ett fint och inspirerande ställe. Tokyo är en av världens säkraste storstäder och skiljer sig från Rio på många sätt. Vattnet är rent och det är jag väldigt entusiastisk över.

Att Petäjä-Sirén ogillade Rio är ingen hemlighet. Hon kände sig osäker i storstaden och valde att lämna familjen hemma i Finland.

– Jag tyckte att kriminaliteten och trafiken i Rio var avskyvärd.

I Rio slussades avloppsvattnet ut nära tävlingsområdena. Petäjä-Sirén säger att det luktade och var äckligt att tävla i Brasilien – men anser att också Finland borde se sig i spegeln.

– Jag var noggrann med hygien och att duscha i Rio, men situationen i Östersjön med de blågröna algerna är precis likadan. Det lönar sig också att duscha efter träning här.

Målet: fem OS-platser

Då OS i Tokyo ordnas kan Petäjä-Sirén redan kalla sig veteran. Hon kommer att vara 36 år gammal då medaljerna delas ut och har antagligen sin sista chans att knipa det efterlängtade guldet. För det är precis det hon siktar på att göra.

– Ett silver ger rum för förbättring.

Seglingsförbundet hoppas på att ta fem nationsplatser i VM i Århus, som ordnas mellan den 2 och 12 augusti. Tuula Tenkanen (Laser radial), Tapio Nirkko (Finnjolle) och 49er FX-duon Noora Ruskola–Mikaela Wulff hör till seglarna som vill bli OS-klara.

Född: Den 9 november 1983 i Esbo

Tävlar i brädseglingsklassen RS:X.

Representerar Helsingfors Segelklubb

Slog igenom 2012 då hon tog ett OS-silver i London. Tog ett EM-brons i Madeira samma år. Slutade fyra i VM 2013.

Deltog också i OS i Peking 2008 (slutade 16:e) och i OS i Rio 2016 (slutade tia).

Har tagit ett VM-guld (2012) och ett VM-silver (2017) i sidoklassen raceboard.

Blev vald till årets idrottare 2012.

Studerade arkitektur vid Aalto-universitetet och blev färdig med studierna 2016.

Är mor till två barn, 4-åriga Isla och nyfödda Aava.

I OS i Tokyo kommer 250 båtar och 350 idrottare att delta i seglingstävlingarna.

Den första chansen att kvala in är redan i augusti, i VM i Århus. 101 platser, 40 procent av de tillgängliga, delas ut.

I Århus kan en nation bara ta hand om en plats per klass. Exempel: I 49er delas det ut åtta platser. Om två finländare slutar bland de åtta bästa får Finland bara en nationsplats. Då får i stället seglaren som slutade nia den sista nationsplatsen – så länge inte en landsman varit bättre.

2019 ordnas inte något gemensamt VM, utan skilda VM för olika klasser. 61 platser står sammanlagt på spel.

2019/2020 Finns det fortfarande en sista chans att kvala in – men det hänger på en tunn tråd. I de flesta klasser delas det ännu ut en nationsplats per världsdel. Enligt seglingsförbundet är det fortfarande oklart i vilken regatta det sker.

RS:X: Tuuli Petäjä-Sirén

Laser radial: Tuula Tenkanen, Monika Mikkola

Laser standard: Kaarle Tapper, Aleksi Tapper, Nooa Laukkanen

Finnjolle: Tapio Nirkko, Oskari Muhonen, Mikael Hyryläinen

49er FX: Noora Ruskola–Mikaela Wulff, Sirre Kronlöf–Selma Valjus, Sara Ehrnrooth–Ronja Grönblom

49er: Victor Silén–Christoffer Silén, Martin Mikkola–Markus Ihamuotila

Nacra 17: Sinem Kurtbay–Janne Järvinen

Nationsplatser per klass i VM i Århus:

RS:X herrar: 10 platser

Laser standard: 14 platser

Finnjolle: 8 platser

470 herrar: 8 platser

470 damer: 8 platser

49er: 8 platser

RS:X damer: 11 platser

Laser radial: 18 platser

49er FX: 8 platser

Nacra 17 (mixed): 8 platser

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning