OS-guldtränaren ser fram emot att jobba med stortalangen: "Blir intressant!"

Anita Korva VM-debuterade i sprinten i VM i Seefeld. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Iivo Niskanens tränare Olli Ohtonen ska lotsa Anita Korva till världseliten.

Olli Ohtonen är succétränaren som förädlat superbegåvningen Iivo Niskanen till en dubbel OS-vinnare och VM-guldmedaljör. Hans nästa stora projekt: Anita Korva, fyrfaldig JVM-medaljör och en av de största talangerna i finländsk skidsport.

– Det är ett intressant projekt. Anita är en mycket begåvad idrottsutövare med stor potential. Esko har gjort ett bra jobb förut, säger Ohtonen, som två år i rad blivit vald till årets tränare av tränarnas egna förening Suomen Valmentajat.

Stark

Esko Paavola har varit Anita Korvas tränare i flera år, men har under våren gått i pension från sin tjänst som skidtränare vid skidgymnasiet i Vuokatti och slutar samtidigt som Korvas tränare. Paavola var också tränare för Iivo Niskanen och Kerttu Niskanen då de studerade vid idrottsgymnasiet i Vuokatti.

Korvas egenskaper skiljer sig en del från Iivo Niskanens. Niskanen har enorm syrekapacitet och är som bäst i distanslopp med klassisk stil. Korva är lika bra i sprint som i distans och har förbluffande goda styrkeresultat.

– Anita är en stark idrottsutövare som verkar har en stor prestationsförmåga. Hon har precis de egenskaper som behövs i modern skidåkning, säger Ohtonen.

Mycket att lära sig

Under våren går Ohtonen och Korva igenom hennes gamla träningsdagböcker, den gångna säsongen och nästa säsong. Den senaste säsongen gjorde Korva sitt genombrott då hon tog tre JVM-medaljer i Lahtis och debuterade i senior-VM i Seefeld. Hon fyller händelsevis 20 år på fredag2n.

– Det finns mycket att lära sig om hur hon tränat förut innan vi besluter hur vi går vidare, säger Ohtonen.

Förutom Niskanen och Korva tränar Ohtonen också Turo Sipilä, 22, som debuterade i världscupen i Ruka i november. Sipilä slutade på trettionde plats i Ruka och tog alltså samtidigt sina första poäng i världscupen. Iivo Niskanen tävlar ännu inkommande helg i långloppet Ylläs-Levi innan säsongen är över för hans del.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning