OS-guld till Sverige i herrstafetten

Fredrik Lindström avgjorde guldstriden. Bild: epa/JEON HEON-KYUN

Herrlaget satte en fenomenal slutpunkt på de svenska skidskyttarnas OS.Fredrik Lindström avgjorde guldstriden mot Norges Emil Hegle Svendsen på slutsträckan – och ordnade det sjätte blågula guldet i Pyeongchang.

Vilken makalös avslutning det blev på de svenska skidskyttarnas makalösa OS. Efter tre medaljer tidigare i spelen blev den avslutande herrstafetten en gastkramande guldkamp mellan Sverige och Norge på slutsträckan.

När Fredrik Lindström och Emil Hegle Svendsen kom in tillsammans till det sista skyttet var det inga andra lag som kunde hota, förutsatt att nordborna inte skulle kollapsa fullständigt.

Lindström höll nerverna i styr.

Det gjorde inte norrmannen.

När Fredrik "Biffen" Lindström gav sig ut på det sista varvet var saken biff. Han hade 40 sekunder ner till Norge, en ledning som sedan växte ytterligare på väg in mot det högst sensationella guldet.

fakta

Sveriges skidskyttemedaljer i OS

Guld: Hanna Öberg, distans.

Silver: Sebastian Samuelsson, jaktstart, damstafett (Linn Persson, Mona Brorsson, Anna Magnusson, Hanna Öberg), herrstafett (Peppe Femling, Jesper Nelin, Sebastian Samuelsson, Fredrik Lindström).

Femling inledde

Peppe Femling, på papperet det svagaste kortet i Sveriges lag, stod pall för trycket på förstasträckan och växlade som femma. Jesper Nelin var 27 sekunder efter när han gick ut på andrasträckan, men avancerade med en stark insats och lämnade över till Sebastian Samuelsson som tvåa.

Halvvägs in i stafetten var Sverige 16 sekunder bakom Tjeckien och med i medaljmatchen på allvar.

Samuelsson lysande

I andra skyttet på tredje sträckan var Tjeckien ett av lagen som föll igenom. "Silver-Sebbe" gjorde däremot en kanonsträcka och var i rygg på ledande Norge (Johannes Thingnes Bøe) när han dunkade slutmannen Fredrik Lindström i ryggen. Redan då var medaljen nära. Trean Tyskland var 13 sekunder efter, medan fyran Österrike hade nästan en och en halv minut upp till tätduon.

Ett lag som misslyckades rejält var Frankrike, en av de stora förhandsfavoriterna. Simon Desthieux sköt bort sig redan på förstasträckan och fransmännen var sedan aldrig med i toppstriden.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03