Jublande Iivo Niskanen lättad efter OS-guldet

Iivo Niskanen soloåkte under stora delar av loppet. Bild: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva

Iivo Niskanen trissade tidigt upp tempot i spåret i loppet på 50 kilometer klassiskt och gick en frenetisk kamp om guldet mot Aleksandr Bolsjunov. Niskanen ryckte med en kilometer kvar gick i mål som ohotad etta. – Jag känner mig lättad, säger Niskanen till Yle.

Guld eller silver? Det var den stora frågan då Iivo Niskanen och ryssen Aleksandr Bolsjunov närmade sig slutet av tävlingen. Duon hade åkt tillsammans länge och låg flera minuter före resten av fältet.

Loppet på 50 kilometer skulle avgöras med en kilometer kvar. Niskanen ryckte och Bolsjunov kunde inte svara. På slutrakan visste Niskanen att han skulle ta guld. Han firade stort, spände musklerna och slog ett stort hål i luften.

– Jag känner mig lättad. Jag fick vänta på formen, men hittade rätt touch till slut. Det blev en spännande tävling, säger Niskanen till Yle.

Niskanen sade på förhand att han ville korsa mållinjen med Finlands flagga i handen – men så blev det inte.

– Jag försökte leta efter en flagga, men hittade ingen nära mig och vågade inte försöka trixa för mycket, säger Niskanen med ett leende.

Niskanen, som tog guld i VM i fjol, spräckte den finländska bronsraden och gav guldkant på OS-avslutningen. Iivos mamma Tarja Niskanen var både tårögd och hes i Yles sändning.

– Det här är helt otroligt. Jag har kalla kårar.

Höll ursinnigt tempo

Niskanen gick upp i täten efter 17 kilometer och satte i en ännu högre växel då han insåg att inte skulle få draghjälp. I det långa loppet var det bara en åkare som orkade matcha Niskanens fart i spåret: Aleksandr Bolsjunov.

Bolsjunov låg länge en bit bakom, men närmade sig Niskanen meter efter meter. Med tolv kilometer kvar av loppet var ryssen ikapp Niskanen.

Inför det sista varvet bytte Niskanen skidor, medan Bolsjunov fortsatte med samma par. Niskanen tappade tio sekunder till den unga ryssen – men åkte snabbt ikapp konkurrenten. Duon följdes åt fram till loppets slutskede – och gjorde upp om guldet i ett rafflande drama.

– Jag ryckte tidigt för att jag var rädd för att det skulle börja snöa, vilket skulle ha påverkat skidorna. Jag hade svårt att vara tålmodig, men gjorde åtminstone inte bort mig i början av loppet, säger Niskanen.

Allt på ett kort

Redan tidigt under säsongen meddelade Niskanen att loppet på 50 kilometer skulle bli säsongens huvuddistans. Niskanen satsade allt på ett kort i OS – andra tävlingar fungerade som förberedande distanser.

Satsningen betalade av sig. Niskanen var i högform i tävlingen.

Senast Finland tog en individuell OS-herrmedalj i längdåkning var i Nagano 1998, då Mika Myllylä tog guld på 30 kilometer och brons på 10 kilometer.

Niskanen tog också OS-guld i Sotji för fyra år sedan, då i lagsprint.

Resultat i 50 kilometer klassiskt:

1. Iivo Niskanen, Finland 2.08.22,1

2. Aleksandr Bolsjunov, OAR +18,7

3. Anrej Larkov, OAR + 2.37,5

4. Alex Harvey, Kanada + 2.43,6

5. Martin Johnsrud Sundby, Norge + 2.43,7

– -----------

25. Matti Heikkinen, Finland + 9.12,7

29. Perttu Hyvärinen, Finland + 10.16,4

43. Ristomatti Hakola, Finland + 14.28,0

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03