Örtkryddad kyckling

Kokt kyckling med örtsås smakar sommar. Bild: TT

Förr var det höns som kokades. Nu är det kyckling med härliga örter, och koktiden har mer än halverats.

Kokt kyckling med örtsås

För 4 personer, 1 timme

1 stor kyckling

1 morot

1 gul lök

1/2 purjolök

1 palsternacka

1 bit rotselleri

1 lagerblad

10 krossade vitpepparkorn

1 tsk salt

Till såsen:

4 dl buljong från koket

2 dl grädde

1 tsk vitvinsvinäger

2 msk hackad dragon

1 msk hackad timjan

2 msk hackad persilja

1 1/2 msk majsstärkelse + 3 msk vatten

Att äta till:

kokt potatis

lättkokta haricots verts och sockerärtor

örter och blad

Gör så här:

1. Skölj kycklingen och lägg den i en kastrull. Slå på vatten så det täcker, koka upp och låt koka i 2 minuter. Slå av vattnet och skölj fågeln.

2. Skala och skär lök och grönsaker i bitar. Lägg tillbaka kycklingen i kastrullen, nu tillsammans med grönsaker, lagerblad, salt och vitpeppar. Slå på vatten så det täcker och sjud 30 minuter. Ta upp fågeln och låt den svalna något. Sila buljongen.

3. Koka upp buljong, grädde, vinäger till såsen. Red med majsstärkelse löst i vatten och tillsätt hackade färska örter. Sjud 5 minuter.

4. Plocka köttet från fågeln, skär det i bitar och vänd ned det i såsen. Salta och peppra. Servera med kokt potatis, lättkokta haricots verts, sockerärtor, örter och blad.