Orre på irrfärd mötte döden i city

En orre påträffades död i centrala Helsingfors i morgonrusningen. – Det är inte exceptionellt, men lite ovanligt ändå, säger en ornitolog.

Magnus Östman gjorde ett märkligt fågelfynd på vägen till jobbet på torsdagen. Han påträffade en död orrhöna på Annegatan i Kampen.

– Jag kunde inte avgöra om den hade flugit mot ett höghusfönster eller om den råkat ut för en bilolycka. Den hade inga yttre tecken på skador, säger han.

Ornitologen Jörgen Palmgren säger att fyndet inte är unikt, men nog lite ovanligt. Orrens närmaste häckningsplats ligger trots allt inte särskilt långt från stadskärnan.

– Orren häckar fåtaligt på Torra Mjölö. För inte så länge sedan fanns det orrar också på Rönnskär.

Palmgren har själv påträffat felflugna orrhönor i stadsmiljö, också på våren.

– De söker sig till spelplatserna så här års, och de unga hönorna får leta efter de här platserna. De har inte så många äldre artfränder som kunde hjälpa dem att hitta fram, säger han.

Orren har gått kraftigt tillbaka i Nyland. För drygt tio år sedan häckade omkring 3 500 par i Nyland. I Noux och Sibbo storskog häckade då i snitt 1 par/2 kvadratkilometer, enligt Uudenmaan linnusto.

Orrar i Helsingfors centrum är ett sällsynt fenomen. Vid riktigt god sikt kan man se orrarna på Torra Mjölö från Brunnsparken, med tubkikare. Från Sveaborg går det lättare. Bild: Magnus Östman

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33