Orpo: Vänsterregeringen tvingar fram amerikansk modell i vårdreformen

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo anser att statsminister Sanna Marins (SDP) regering eftersträvar en amerikansk modell för landets hälsovårdstjänster. Bild: Catariina Salo/SPT

Allt fler blir tvungna att skaffa en privat sjukförsäkring, förutspår Samlingspartiet.

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo anklagar regeringen för att genomdriva en vårdreform som kommer att leda till större ojämlikhet i landet.

"Regeringens modell gör det inte lättare att få vård och dämpar inte heller kostnaderna för vården. En reform som inte svarar på de ursprungliga målen är ingen reform", säger Orpo i samband med Samlingspartiets fullmäktigemöte på lördagen.

Enligt Orpo föreligger nu en risk att nivån på social- och hälsovården blir väldigt ojämlik i olika delar av landet på grund av förväntade nedskärningar av servicenivån i vissa regioner.

För att få vård inom en rimlig tid kan man i fortsättningen bli tvungen att skaffa en privat sjukförsäkring, skriver Samlingspartiet i ett pressmeddelande.

"Redan nu har hälften av barnen en sjukförsäkring. Regeringens landskapsmodell kommer sannolikt att öka efterfrågan på försäkringar ytterligare. Det är bakvänt att en vänsterregering eftersträvar en amerikansk modell för våra hälsovårdstjänster", säger Orpo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Så kan valet av lån påverka din ekonomi

Mer läsning