Orpo utmanar fackrörelsen, talar för "medborgarkapitalism" och lovar att familjeledigheterna reformeras efter nästa val

Petteri Orpo blev återvald till partiordförande.Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Medan Centerns partiledare, statsminister Juha Sipilä (C) talade för längre läroplikt i Sotkamo var Petteri Orpo inne på en annan linje i sitt tal: Samlingspartiet vill satsa på småbarnspedagogiken, inte förlängd läroplikt.

Med tio månader till nästa riksdagsval stakade den nyligen omvalda partiledaren Petteri Orpo ut Samlingspartiets fixpunkter i sitt linjetal på lördagen.

Han tog avstamp i att det uppstått en stark, internationell politik kraft i all protestanda och polarisering.

– Människor som upplever att de förlorat på globaliseringen har blivit en av de starkaste förändringskrafterna i politiken. Nationalism, rasism och protektionism har synts ute i världen och i Europa som politiskt bränsle. Och gör det alltjämt. Vi ser en uppdelning i vinnare och förlorare, optimister och pessimister, världsmedborgare och lokalister, säger Orpo och tillägger att Samlingspartiet ska vara den kraft som driver ett fritt och öppet och internationellt samhälle.

"Fackrörelsen bromsar"

Han kastade en handske framför fackföreningsrörelsen i sitt linjetal.

– Här är en utmaning för er: Uppvisa lösningar i stället för att bromsa. Ta modell av de bästa erfarenheterna från era systerorganisationer i Sverige och Tyskland.

– I dag är det inte i första hand de fast anställda som behöver er hjälp, utan de som blivit en siffra i statistiken över strukturell arbetslöshet.

Orpo vill bland annat att alla företag ska kunna förhandla lokalt om arbetsvillkoren, inte bara de företag som hör till arbetsgivarförbund.

Orpo lyfte också fram en skattereform som ska driva investeringar, och så kallad "medborgarkapitalism".

– Vi vill att småplacerare, medborgarkapitalismen, ska puffas mer. Över 800 000 finländare ägde i fjol börsaktier. Alltså var sjätte finländare.

Samlingspartiets linjetal om utbildningsfrågor skiljer sig från tongångarna på Centerns partikongress, där partiledaren, statsminister Juha Sipilä (C) talade om förlängd läroplikt.

– Problemet är de som avbryter skolgången. Det löser man inte med tvång. Tanken att mekaniskt förlänga läroplikten är främmande för oss, säger Orpo, och talar i stället för tidigare förskola, redan för alla femåringar.

– Vi vänder blicken mot de tidigare åren. Därför vill Samlingspartiet att förskolan blir tvåårig för hela årskullar, och vi vill stärka grundskolan, säger Orpo.

Nato fick applåder

Orpo upprepade i sitt linjetal Samlingspartiets Natolinje – att Finland bör gå med i Nato. Det fick rungande applåder på partikongressen.

Linjen är inte ny men har de senaste åren gått i kors med bland annat president Sauli Niinistös åsikt. Niinistö ställde inte upp som Samlingspartiets kandidat i senaste presidentval, utan för en valmansförening.

Orpo säger på en presskonferens efteråt att Samlingspartiet visserligen har en linje, men att det också i praktiken krävs en bred folkopinion för Nato för att det ska vara möjligt, och en majoritet i riksdagen.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00