Orpo om Sote: Vi säger nej om valfriheten inte förverkligas

Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo tror att landskapsvalet försenas. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Vårdreformen knakar alltmer i fogarna. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo sade rent ut i Yles Ykkösaamu på lördagen att riksdagsgruppen inte stöder reformen om det visar sig att valfriheten inte kan förverkligas. Då räknar Orpo med att regeringen också faller.

Finansminister Petteri Orpo sade i intervjun att han inte heller tror att landskapsvalet kan genomföras i oktober såsom regeringen har planerat. Det hänger ihop med att justitiekansler anser att det bör förflyta ett halvår mellan vårdreformens genomförande och valet.

Vårdreformen, om den alls kan genomföras, kommer att försenas framgår det ur grundlagsutskottets utlåtande om vårdreformen som läckte ut till medierna.

Orpo, som intervjuades på lördagsmorgonen, blev speciellt utfrågad om valfrihetsmodellen i vårdreformen. Samlingspartiet har prioriterat just den aspekten högt och ställt den som ett villkor för att gå med på den av Centern omhuldade landskapsreformen.

Orpo fick frågan om Samlingspartiet kan dra sig ur vårdreformen om valfriheten inte förverkligas såsom utlovats.

– Om vår riksdagsgrupp kommer till att det inte motsvarar de målsättningar som vi har för vårdreformen, besparingspotentialen, bättre service, valfriheten .,. om den ekvationen inte håller så har vi ingen orsak att stödja detta.

Orpo konstaterade att det i så fall sannolikt innebär att regeringen faller.

Regeringens knappa majoritet i riksdagens kommande omröstning om vårdreformen naggades ytterligare i kanten på fredagen när Samlingspartiets Susanna Koski meddelade att hon röstar emot vårdreformen.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03