Orpo och Sipilä hinner inte med tvåspråkig tv-debatt

Juha Sipilä och Petteri Orpo är inte med i måndagens tv-debatt. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Två partiledare – statsminister Juha Sipilä (C) och finansminister Petteri Orpo (Saml) – kommer inte till den stora tvåspråkiga valdebatt som sänds i Yle Fem och på Arenan på måndag kväll.

Sipilä och Orpo hänvisar till brådska när de tackar nej till den tvåspråkiga tv-debatten. I stället för av Sipilä representeras Centern nu i stället av Katri Kulmuni och Samlingspartiet av inrikesminister Kai Mykkänen.

– Det är lite synd att partiledarna inte är på plats för det här är egentligen de svenskspråkigas enda valdebatt och det är faktiskt en ganska stor publik som tittar på den. Poängen med att ordna en tvåspråkig debatt är just att partiledarna ska erbjudas en möjlighet att komma och att språket inte ska vara ett hinder, säger Marianne Sundholm, den ena av debattledarna.

Yle har kontaktat partierna flera gånger för att motivera varför det är viktigt att också Sipilä och Orpo deltar.

– Beskedet om att de inte deltar kom ungefär en vecka före debatten, alltså relativt sent med tanke på att partierna vetat om upplägget sedan början av året, säger Pia Johansson, ansvarig producent för samhällsinnehåll på Svenska Yle.

Debattens tre stora teman är klimatet, utbildningen och vården.

– De är ämnen som vi vet att intresserar våra tittare, säger Sundholm.

Till studion på måndag kommer Antti Rinne (SDP), Pekka Haavisto (Gröna), Katri Kulmuni (C), Kai Mykkänen (Saml) Li Andersson (VF), Sampo Terho (Blå), Jussi Halla-aho (Sannf), Sari Essayah (KD) och Anna-Maja Henriksson (SFP). Debatten leds av Marianne Sundholm och Jonna Nupponen. Som expertkommentatorer har man bjudit in professorerna Åsa von Schoultz och Kimmo Grönlund. Men finns också klimataktivisten Catarina Korkman.

Den tvåspråkiga debatten sänds klockan 20.00–21.20 på måndag kväll med repris på tisdag klockan 10. Debatten textas till både svenska och finska och tisdagens reprissändning har dessutom tolkning till teckenspråk.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

6 saker att tänka på när du jämför lån

Mer läsning