Finansministern lovar mera pengar till TE-byråerna för att hjälpa arbetslösa

Finansminister Petteri Orpo (Saml) säger att det finns extra pengar som arbetskraftsmyndigheterna kan få. Bild: Lehtikuva/Jussi Nukari

Kritiker av aktiveringsmodellen har krävt mera pengar till arbetskraftsmyndigheterna för att garantera efterlängtad service. Nu lättar finansministern på plånboken.

Finansminister Petteri Orpo (Saml) har lyssnat på kritiken och lovar nu extra resurser till arbetskraftsmyndigheterna. Aktiveringsmodellen har kritiserats med hänvisning till att arbetskraftsmyndigheterna inte har tillräckliga resurser för att erbjuda den service som modellen förutsätter, rapporterar nyhetsbyrån STT.

Resurserna kan knipas från Arbets- och näringsministeriets oanvända budgetmedel från i fjol. Enligt preliminära uppgifter kan det handla om upp till 70 miljoner euro. Beslut om pengarna kan fattas i samband med vårens tilläggsbudget.

Orpo säger att han kommer att diskutera satsningen med arbetsminister Jari Lindström (Blå). På ett principiellt plan kom regeringen överens om ärendet under ett möte mellan regeringspartiernas ordförande i fredags.

– Då regeringen är överens om tilläggsbudgeten kan arbetskraftsmyndigheterna använda större summor än tidigare redan i början av året, säger Orpo till STT.

Orpo lovar inte att arbetskraftsmyndigheterna ska få alla de oanvända pengarna, men tillräckligt mycket för att förbättra servicen.

Aktiveringsmodellen trädde i kraft vid årsskiftet. I korthet går den ut på att en arbetslös person aktivt måste söka jobb eller delta i sysselsättningsfrämjande åtgärder. Ifall personen inte gör det sjunker arbetslöshetsersättningen med 4,65 procent.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning