Orpo: Inga stora ändringar i reformens innehåll men mer tid för landskapen

Bild: SPT/Ari Sundberg

Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo säger att hans parti med några få undantag står bakom vårdreformen.

Samlingspartiet står helt och fullt bakom vårdreformen trots att det inom leden finns riksdagsledamöter som meddelat att man motsätter sig den, säger Orpo på tisdagen strax efter att statsminister Juha Sipilä (C) meddelat att det nu står klart att vårdreformen träder i kraft ett år senare än vad som ursprungligen var meningen.

– Vi kommer att arbeta för att den viktiga reformen av social- och hälsovård kommer i mål, säger Orpo.

Statsminister Sipilä meddelade på tisdagen att riksdagen informeras om reformens förskjutna tidtabell i form av en så kallad upplysning under onsdagens plenum.

Statsministerns upplysning är muntlig information som statsministern ger riksdagen i en aktuell fråga. Statsministerns upplysning kan inte remitteras till utskott för behandling och riksdagen fattar inget beslut om upplysningen. Det blir därmed inte aktuellt med en omröstning om regeringens förtroende.

Orpo säger att upplysningen är en bra sak som ger möjlighet att jobba vidare med förberedelserna av vårdreformen.

Social- och hälsovårdsutskottets ordförande Krista Kiuru (SDP) sade på tisdag morgon att det ännu saknas flera paragrafer ur de lagar som behöver godkännas innan reformen är klar att genomföras.

Regeringspartiernas riksdagsgrupper sammanträder på tisdagen klockan 17 för att godkänna förskjutningen av vårdreformens införande med ett år. Förskjutningen innebär bland annat att landskapsvalet hålls i maj 2019. Riksdagsgrupperna måste också godkänna de tilläggskostnader som förskjutningen medför. Prislappen blir enligt Sipilä cirka 200 miljoner.

Orpo säger att det extra år som nu tillkommer har den fördelen att det ger landskapen mer tid för förberedelser.

Några stora förändringar i vårdreformens innehåll är dock inte aktuella, säger Orpo.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33