Orpo: Ilska men inte ett personligt misslyckande om reformen spricker

Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo.Bild: Vesa Moilanen

Om vård- och landskapsreformen stupar på målrakan skulle Petteri Orpo känna ilska, men inte se det som ett personligt misslyckande. I en intervju Ilta-Sanomat säger Samlingspartiets ordförande att det enbart är bra att det finns starka profiler inom partiet.

Grundlagsutskottets utlåtande om vård- och landskapsreformen i fredags var en lättnad för regeringen, men mycket jobb återstår och om reformen godkänns i riksdagen sker det med minsta möjliga marginal.

Och skulle vård- och landskapsreformen falla på målrakan så faller också regeringen. I en intervju i Ilta-Sanomat säger Samlingspartiets ordförande, finansminister Petteri Orpo att han inte skulle betrakta detta som ett personligt misslyckande, eftersom alla planer hade slagits fast redan innan han tillträdde som partiordförande. Det var statsminister Juha Sipilä (C) och Orpos företrädare på partiordförandeposten Alexander Stubb som i november 2015 kom överens om att Centern får sin landskapsmodell och Samlingspartiet valfrihet i vården. Orpo betonar att alla beslut har fattas i samråd med partiledningen och riksdagsgruppen.

Orpo säger att han främst skulle känna ilska ifall reformen faller.

– Tre regeringar har jobbat med frågan. Det har gjorts ett enormt arbete. När vi har lyssnat på kritikerna har det blivit allt mer klart att det inte finns några alternativa modeller. De finländska vårdtjänsterna kör in i väggen nästa årtionde om reformen inte genomförs, säger Orpo till Ilta-Sanomat.

I ett skede betraktades Orpo som den självskrivna nästa statsministern, men den senaste tiden har varit turbulent inom partiet, samtidigt som SDP:s popularitet ökat i opinionsmätningarna. Vid Samlingspartiets kongress i Åbo om en vecka torde Orpo dock bli omvald till partiordförande, även om kritiska röster är att vänta. Själv säger Orpo att det enbart är en fördel att det finns starka profiler inom partiet.

”Nu sover jag gott, äntligen!”

Angelina fick dålig sömn men rogivande växter hjälpte henne. "Min livskvalitet är mycket bättre nu" säger hon. 20.9.2018 - 13.33