Orpo: Beväpnade värnpliktiga behövs inte vid gränsen

Inrikesminister Petteri Orpo (Saml).Bild: Vesa Moilanen

Det finns ingen orsak att skicka beväpnade värnpliktiga eller reservister för att hjälpa gränsbevakarna vid östgränsen, säger inrikesminister Petteri Orpo (Saml).

Helsingin Sanomat skrev på torsdagen att frågan har diskuterats i regeringens migrationsarbetsgrupp. Minister Orpo bestrider detta bestämt.

– Inte ett ord har sagts om det, sade han i Bryssel då han anlände till EU:s inrikesministermöte.

Orpo tror att Helsingin Sanomats nyhet hänvisar till möjliga beredskapsplaner som myndigheterna diskuterar sinsemellan.

Det krävs en lagändring för att beväpnade värnpliktiga ska kunna skickas för att bevaka östgränsen. Värnpliktiga har däremot använts i handräckningsuppdrag bland annat vid flyktingslussen i Torneå.

– Kanske det har gett en anledning till att man funderar på om verksamhetsmetoderna och beredskapen är i skick, sade Orpo.

Han betonade att frågan inte är aktuell eller nödvändig just nu.

– Vi bör hitta en lösning via förhandlingar med Ryssland. Värnpliktiga vid gränsen skulle inte göra saken ett dugg lättare.

Orpo medger att det finns en stor risk för att den långa östgränsen börjar läcka då snön smälter.

– Om något så dramatiskt skulle ske står Finland inför verkligt stora frågor. Då måste vi tänka om i flera andra frågor.

Också försvarsminister Jussi Niinistö (Sannf) säger att beväpnade värnpliktiga inte behövs vid gränsen. Han vill inte ta ställning till om det behövs en lagändring som en del av beredskapen. Det är Inrikesministeriet som bör ta initiativ till detta.

Niinistö säger precis som Orpo att arbetsgruppen inte har diskuterat frågan.

Hur du hittar det bästa lånet för dig

Den som någonsin har tecknat ett lån är förmodligen plågsamt medveten om hur svårt det kan tyckas vara att hitta rätt lån. Vad är det då som avgör om ett lån är bra eller inte? 17.9.2018 - 00.00