Oron växer när turister strömmar till Mallorca – tysk turistlycka kan bli kortvarig

I påsk kan det bli fullt på Mallorcas stränder. Arkivbild. Bild: Joan Mateu/TT-AP

Tyska turister flockas på Mallorca sedan kravet på karantän har tagits bort. Hundratals extra flyg har satts in för att klara trycket i påsk. Men knappt hade de första turisterna satt foten på spansk mark förrän Tyskland är på väg att ändra reglerna igen.

Mindre än en vecka efter att karantänskravet lyfts för Mallorca och en handfull andra områden strömmade tyska turister ut från flygplatsen på den spanska ön.

De tyska turisterna måste uppvisa ett negativt coronatest som är högst 72 timmar gammalt innan de reser, och utrikesministeriet avråder fortfarande från alla resor som inte är nödvändiga.

– Det är ett fantastiskt tillfälle att få komma hit trots coronaviruset, säger den 23-åriga studenten Linda Tlucker från Berlin till nyhetsbyrån Reuters.

Mallorcaresenärerna behöver inte heller sätta sig i karantän eller testa sig när de kommer hem.

Men snart kan det vara slut på det roliga. Enligt ett utkast inför ett möte mellan tyska regionala och nationella ledare på måndagen planerar man att återinföra både karantän och obligatorisk covidtestning för hemvändande.

Enligt utkastet ska man rikta in sig på turistorter eftersom man kan utgå att semesterfirare från många olika länder kommer att mötas och öka risken för att virusvarianter sprids.

Mallorca är den största ön i ögruppen Balearerna.

Massturismen som började på 1950-talet har drastiskt förändrat ön och bebyggelse, infrastruktur och näringsliv är till stor del uppbyggda kring turismen.

Den tidigare huvudnäringen jordbruk är dock fortfarande betydelsefull.

Den 1 januari 2019 var 18 922 tyskar skrivna på Mallorca. Tio år tidigare var det närmare dubbelt så många.

Källa: ne.se, mallorcamagazin.com

Spansk oro

Mallorca är en av tyskarnas absoluta favoritdestinationer och kallas ibland skämtsamt för Tysklands sjuttonde delstat.

Spanjorerna själva får däremot inte resa till Mallorca på grund av att resor mellan landets regioner har förbjudits för att minska spridningen av covid-19.

Att utländska turister får lov att komma in i landet har väckt oro och vrede. Spanien den senaste tiden haft den lägsta infektionstakten sedan augusti. "Orimligt", anser Spaniens akutvårdschef Fernando Simón om att man nu släpper in besökare från länder med mycket värre virusläge.

Besvikelsen är stor hos 76-åriga Madridbon Angelines Rui som har fått ställa in en resa till Extremadura i västra Spanien.

– Till råga på allt är jag rädd för att åka någon annanstans ifall jag skulle bli smittad av någon av de där tyskarna och fransmännen, säger hon till Reuters.

De lättade karantänsreglerna gjorde att lågprisflygbolaget Eurowings sålde snabbt slut på alla resor och satte in 300 extra flyg till Mallorca. När de blev fullbokade lade företaget till ytterligare 50. Ryanair har aviserat ytterligare 200 flyg mellan Tyskland och Spanien under påsken och Lufthansa fördubblar sin kapacitet på sträckan.

"Dåligt väder"

Trots oron för smitta är turisternas återkomst en välkommen vitamininjektion för den hårt drabbade spanska ekonomin. Förra året minskade antalet utländska besökare med 80 procent på grund av pandemin, till den lägsta nivån sedan 1969.

De som har rest till Spanien för solens skull blev dock besvikna när de klev av planet i fredags.

– Vädret är ganska dåligt och det känns precis som i Tyskland, sade en besviken turist.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Bred efterfrågan på stugor gynnar den som vill sälja

Mer läsning