Oroligt vid nazistdemonstration i Stockholm - största hittills

Avspärrningar. Polisuppbådet var stort vid nazistiska Nordiska motståndsrörelsens demonstration i Stockholm. Ändå uppstod våldsamheter när motdemonstranter och motståndsrörelsen möttes. Här får poliser snöbollar kastade på sig. Bild: FREDERIK SANDBERG

Omfattande motdemonstrationer mötte nazistiska Nordiska motståndsrörelsen som marscherade i Stockholm på lördagen. Knallskott, rökfacklor och snöbollar kastades och flera personer har gripits.

STOCKHOLM Avspärrningarna och kravallstaketen är många i Stockholms innerstad under lördagen när Nordiska motståndsrörelsen demonstrerar.

Enligt den antirasistiska stiftelsen Expo har 600 personer samlats, och därmed är demonstrationen den största som den nazistiska organisationen har ordnat.

Under slagord som bland annat "nordisk revolution, utan pardon" och "Stoppa invasionen, repatriera" marscherar anhängare med motståndsrörelsens flaggor förbi slottet till Gamla stan. Samtidigt ropar motdemonstranter "inga rasister på våra gator", och "hela Stockholm hatar rasister".

Förbi slottet. Nordiska motståndsrörelsen marscherade genom centrala Stockholm. Den nazistiska rörelsen har en förgrening i Finland och det var i samband med en aktion i Helsingfors i höstas som en dödsmisshandel skedde. Bild: FREDERIK SANDBERG

Polisinsatsen är påfallande stor och går i hög grad ut på att hålla Nordiska motståndsrörelsen och motdemonstranter från varandra.

När marschen har nått slutdestinationen och tal ska hållas sker ändå en konfrontation. Motdemonstranter försöker komma genom kravallstaketet samtidigt som folk på Nordiska motståndsrörelsens sida omgrupperar sig och rusar fram.

Snöbollar kastas, rökfacklor tänds och knallskott hörs.

Polisen har gripit fem personer misstänkta för brott, medan ett tjugotal har omhändertagits eller avlägsnats.

Enligt nyhetsbyrån TT klassas två händelser som våldsamt upplopp, det handlar om när motdemonstranter försökt ta sig förbi avspärrningarna. Vad de övriga brottsmisstankarna handlar om uppger polisen ännu inte.

Till TT säger presstalesmannen Kjell Lindgren att våldsamheterna främst har skett bland motdemonstranterna.

Under dagen samlades också tusentals personer på Sergels torg i centrala Stockholm för en antirasistisk demonstration, med bland annat fackförbund och olika organisationer på plats. På kvällen ordnas en ny manifestation där artister uppträder.

Förgrening i Finland

Nordiska motståndsrörelsens mål är, som den själv uppger, att "skapa en nordisk nationalsocialistisk republik bestående av de nordiska länderna" samt "eventuellt också de baltiska länderna".

Researchern Jonathan Leman på Expo har tidigare sagt till HBL att rörelsen är den ledande nazistiska organisationen i Norden i dag. I Sverige har den också registrerat sig som parti.

Det var i samband med en aktion som Finska motståndsrörelsen höll i Helsingfors tidigare i höstas som Jimi Karttunen misshandlades. Han dog senare på sjukhus. Finska motståndsrörelsen är Nordiska motståndsrörelsens förgrening i Finland.

Medlemmar från de olika nordiska länderna uppges delta i varandras aktioner.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning