Oroligt på världens börser efter raset – oljepriset har återhämtat sig en aning

Bekymmersamma siffror inledde handelsdagen på australiska börsen i Sydney. Bild: Rick Rycroft/TT-AP

Handeln på börserna är fortsatt svajig efter den svarta måndagen. Börserna i öster pekar åt olika håll efter att ha slagit upp portarna.

Det omfattande raset på världens börser fortsatte när tisdagshandeln drog i gång i Tokyo. Nikke 225 föll 3 procent i den tidiga handeln, och det bredare Topixindexet föll 2,9 procent. I Kina öppnade kompositindexen i Shanghai och Shenzhen 0,8 respektive 1,1 procent ner, medan Hongkongs Hang Seng steg nästan 1 procent.

– Kollapsen i oljepriset och den sammanhörande kreditoron för producenter har adderat ytterligare ett negativt lager till en marknad som redan står på knäna över covid-19-utbrottet, säger Rodrigo Catril, finansstrateg vid National Australia Bank

Även i Australien är det fortsatt svajigt på börsen. Landets ASX 200-index sjönk 3,4 procent de första 20 minuterna. Men efter några timmar hade dock investerarna repat mod och kursen vände upp på plus igen, efter att ha fallit över 7,3 procent under måndagen. Det var det största raset sedan finanskrisen i december 2008 och ett värde på över 81 miljarder euro har gått upp i rök.

Måndagen bjöd på stora fall på börserna både i Europa och USA. De tre ledande amerikanska indexen föll mellan 7 och 8 procent.

Den utlösande faktorn bakom kraschen var en kollaps för världsmarknadspriset på råolja.

Oljepriset har återhämtat sig

Världsmarknadspriset på olja återhämtar sig efter gårdagens rekordras. Priset stiger över 6 procent i den tidiga tisdagshandeln, efter att ha fallit runt 24 procent under måndagen, det största raset sedan januari 1991 då Kuwaitkriget inleddes.

Brentoljan ökar drygt två dollar och ligger nu på strax över 36 dollar fatet.

Raset startade när Saudiarabien kapade sina priser och beslöt att öka produktionen, som ett led i ett priskrig med Ryssland.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning