Orolig flygpersonal får bära munskydd

Både personal och passagerare erbjuds munskydd på flygningar i Kina. Bild: Mladen Antonov/Lehtikuva-AFP

Kabinpersonal på flyg i virusdrabbade Kina är rädda för att insjukna i sjukdomen. Nu får Cathay Pacifics kabinpersonal bära munskydd på flyg i Kina.

Virusets spridning har tagit fart samtidigt som miljontals kineser reser för att fira det kinesiska nyåret, något som ökar risken.

Fackförbundet för kabinpersonalen säger i ett uttalande att det har mottagit en enorm mängd mejl och meddelanden från medlemmar som är oroliga över att smittas av viruset, med tanke på att de vistas på flygplan med över 300 passagerare från olika platser på varje sträcka.

"Samtliga är oroliga över den risk de tar varje gång de går till arbetet", skriver fackförbundet på sin Facebooksida.

Tidigare har flygbolaget endast tillåtit personalen att bära munskydd, eller kirurgisk mask som de också kallas, på flyg från Wuhan, staden i centrala Kina, där smittan har sitt ursprung.

Cathay Pacific meddelade på onsdagen att de tillåter sin personal att bära munskydd på flyg i Kina. De tillhandahåller också bakteriedödande servetter och skyddsmasker till passagerare från Wuhan till Hongkong.

Det nya virusutbrottet har drabbat flygbolaget hårt och bolagets aktie har sjunkit med 10 procent sedan början av januari.

Kina har nu fler än 400 bekräftade fall av viruset, de flesta i Wuhan, och minst nio personer har avlidit. Sjukdomen har spridits till andra delar av Kina samt Thailand, Sydkorea, Japan, Taiwan och USA.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning