Oro över att Storbritannien öppnar för snabbt – har 8 000 fall om dagen

Bild: Tolga Akmen

Fler än två personer får snart träffas utomhus och vissa elever får gå tillbaka till skolan. Men vetenskapliga rådgivare till regeringen oroar sig över att det hårt virusdrabbade Storbritannien lättar på restriktionerna för snabbt.

Det är bara några dagar kvar till det som i brittiska tidningar har kallats "den glada måndagen". Då kan äntligen familj och vänner återförenas efter en tio veckor lång separation på grund av coronaviruset.

Från och med nästa vecka tillåts upp till sex personer att träffas utomhus i England – där man tidigare bara har fått lov att träffa en person från ett annat hushåll på två meters avstånd. Liknande regler gäller redan eller kommer att börja gälla i Skottland, Wales och Nordirland.

Skolor öppnar

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson applåderar vårdpersonal utanför 10 Downing Street i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/AP/TT Bild: Kirsty Wigglesworth

Premiärminister Boris Johnson har dock uppmanat britterna att försöka undvika att träffa människor från för många hushåll för att på så sätt undvika snabb smittspridning mellan olika familjer. I England kommer också grundskolor att öppna för vissa åldersgrupper på måndag – trots att vissa fackförbund och skolråd har varnat för att det inte är säkert.

Och den vetenskapligt rådgivande gruppen Sage, som regeringen lutar sig mot för att fatta beslut under coronapandemin, har också varnat för risken som kommer med att lyfta på restriktionerna, rapporterar BBC. Professor John Edmunds kallar det för ett politiskt beslut och noterar att antalet nya fall i Storbritannien fortfarande är högt och att många forskare skulle vilja se en minskning innan virusåtgärderna lättas.

Oro för spridning

Sage har offentliggjort detaljer från konfidentiella möten med regeringen och av dem framgår att experterna också har framfört att det kommer att finnas "lite tid" för att återinföra strängare restriktioner om smittspridningen börjar ta fart igen. Rådgivaren och professorn Peter Horby säger att Storbritannien inte har råd att förlora kontrollen över viruset.

– Vi har fortfarande 8 000 fall om dagen, säger han till BBC:s Radio 4.

Jeremy Farrar, som också är medlem i Sage, skriver på Twitter att covid-19 "sprider sig för snabbt för att lyfta restriktionerna i England".

Storbritannien har mer än 272 000 bekräftade fall av covid-19 och över 38 200 döda, enligt det amerikanska universitet Johns Hopkins sammanställning.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, som själv tillbringade tre dagar på intensiven sedan han insjuknat i covid-19, har kritiserats för att i början av virusutbrottet inte ha tagit situationen på tillräckligt stort allvar. I början av mars, när WHO varnade för en möjlig pandemi, förespråkade den brittiska regeringen framför allt noggrann handhygien.

Den 5 mars registrerades Storbritanniens första dödsfall i covid-19. I mitten av mars började antalet fall att öka kraftigt och då slopades kontaktspårningen, det vill säga att hitta och testa personer som varit i kontakt med smittade, till stora delar. I stället satsade regeringen på strategin med så kallad social distansering.

Den 20 mars beordrades skolor, barer, restauranger, gym och liknande anläggningar att stänga. Tre dagar senare sade Johnson att människor bara fick lämna hemmet för att handla mat, motionera eller resa till arbetet om de inte kunde jobba hemma.

Källa: AFP

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning