Oro i baltiska länderna efter Trumpseger

Också Estlands nya president Kersti Kaljulaid betonar vikten av ett gott samarbete mellan Estland och USA. Bild: AFP / Lehtikuva/Raigo Pajula

Valet av Donald Trump till USA:s president väcker oro i de baltiska länderna. Orsaken är Trumps tidigare kommentarer om att USA inte nödvändigtvis skulle försvara de baltiska länderna, vars försvar är kraftigt beroende av militäralliansen Nato.

Marko Mihkelson, ordförande för det estniska parlamentets försvarsutskott, sade till Estlands rundradiobolag ERR att det nu finns många frågetecken kring säkerhetspolitiken och att Estland befinner sig på okänt territorium. Mihkelson betonade att saker och ting börjar klarna då Trump bland annat väljer sina utrikes- och försvarsministrar.

Enligt utrikesutskottets ordförande Sven Mikser hoppas man i Estland att Trump inte kommer att uppfylla alla sina vallöften.

– Vanligtvis har man i Estland önskat att den nya presidenten håller vad han lovat, men nu är det tyvärr tvärtom, sade Mikser.

Så länge som Trumps utrikes- och säkerhetspolitiska linje är oklar har också Ryssland och president Vladimir Putin ett läge att testa sina gränser i utrikespolitiken, tillade Mikser.

– Vi litar på USA, som är vår starkaste och närmaste allierade, sade Litauens president Dalia Grybauskaite enligt nyhetsbyrån BNS.

Också Estlands nya president Kersti Kaljulaid betonade hur viktigt USA är för Estland.

– Jag är säker på att det starka, transatlantiska samarbetet mellan USA och Europa fortsätter i ledning av er, skrev Kaljulaid till Trump.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning