Oro hos syrier som flytt östra Ghouta

Bild: Lehtikuva/AFP/Louai Beshara

De har kunnat lämna striderna i östra Ghouta i Syrien, men oron för vänner och familj tär på människorna som flytt.– Jag kunde varken ta henne med mig eller säga hejdå, säger Rima Sheikh, vars dotter är kvar i området.

Våldet har eskalerat i östra Ghouta på senaste tiden, ett område som sträcker sig från Damaskus östra förorter och ut på landsbygden.

Rima Sheikh är en av dem som evakuerats från den rebellkontrollerade enklaven. Hon flydde med sin man och fyra av sina barn.

– Jag har inte sett min dotter på en månad. Vi försökte hitta henne i källaren där hon bodde med sin man, men de var inte där, säger hon.

Splittrat enklaven

Ruwayda Abdelraheem saknar sin dotter och sitt lilla barnbarn, som föddes i staden Douma samma dag som militären inledde offensiven mot östra Ghouta.

– Jag är så glad att jag kom därifrån, men jag är ledsen över att inte kunna komma i kontakt med min dotter som har fött ett barn. Jag har inte hört något från dem, säger hon, och torkar tårar från sina bleka kinder.

Östra Ghoutas omkring 400 000 invånare har levt under belägring av regimen sedan 2013, och sedan i februari har flyganfallen intensifierats. Anfallen har följts av en markoffensiv som har splittrat enklaven i tre delar.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) säger att över tusen civila har dödats under den tre veckor långa offensiven.

Vill ha jobb

Maysa Uyun, 32, hoppas att hennes mamma och syster ska kunna ta sig ut från områden i enklaven som fortfarande rebellerna kontrollerna.

– Jag ber till Gud att de ska klara sig, säger hon, och blickar upp mot himlen.

Arafat Farhat, en man i 40-årsåldern, berättar hur hans barn kom till honom och sa: "Pappa, vi vill inte dö här". Han hoppas nu kunna ordna ett jobb så att han kan ge barnen vad de vill.

– Ett av mina barn vet inte vad en banan eller ett äpple är, säger han, och beskriver hur familjen levt i åratal utan ordentligt med mat.

Svenska Sigtunaskolan lockar med högklassiga studier i anrik och internationell miljö

Intresserad av en internationell gymnasieutbildning och av att testa dina vingar utomlands? På svenska Sigtunaskolan Humanistiska Läroverket kan det förverkligas under trygga och inspirerande förhållanden som samtidigt öppnar många dörrar. 15.2.2019 - 09.22