Orkla stoppar kosttillskott efter danskt salmonellautbrott

Orkla drar tillbaka produkter av naturläkemedlet Husk efter ett salmonellautbrott i Danmark. Pressbild. Bild: Katrine S rensen

Norska Orkla drar tillbaka kosttillskott efter ett danskt salmonellautbrott. I Finland återkallas också två produkter, även om det tillskott som visat sig innehålla salmonella inte säljs här.

Tre personer i Danmark har dött efter ett salmonellautbrott som kan spåras till kosttillskott tillverkade av Orkla. Bolaget har nu återkallat alla produkter av varumärket Husk och Fiberhusk i landet.

Sammanlagt har trettiotre personer i åldern 2 till 92 år drabbats av salmonella efter att ha ätit kosttillskottet. Nitton personer har varit inlagda på sjukhus, meddelar det danska smittskyddsinstitutet Statens serum institut (SSI).

De sjuka barnen har blivit smittade av familjemedlemmar, säger Luise Müller, epidemiolog på SSI, till nyhetsbyrån Ritzau. De tre som dött av salmonella var sjuka sedan tidigare och det är därför svårt att fastställa vad som är den egentliga dödsorsaken, påpekar SSI.

Som en försiktighetsåtgärd stoppar också Orkla i Finland försäljningen av två produkter: Husk Mage i balans fiber och Husk Mage i balans classic.

Man har inte påträffat salmonellabakterier i de finska produkterna, som inte heller är exakt likadana som de danska. De danska tillskotten säljs i kapselformat, medan de finska är i pulverform. De tillverkas inte heller i samma fabrik.

Produkterna säljs på apotek.

"Trots att det är en försiktighetsåtgärd ska man inte äta tillskotten i fråga. Den som köpt produkten kan lämna tillbaka den till återförsäljaren för att få ersättning", skriver Orkla i ett pressmeddelande.

Produkterna har återkallats också i Norge och Sverige.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning