Orkestergästspelen i Helsingfors fortsätter

Topi Lehtipuu intygar att Helsingfors festspel erbjuder sådant som ingen annan erbjuder. Bild: Roni Rekomaa

– Vi vill göra sådant som ingen annan gör, säger Topi Lehtipuu. Han vidhåller att festspelen har en uppgift och bekräftar att orkestergästspelen fortsätter.

"Magert!" "Torftigt!" "Undermåligt!" "Under all kritik!"

Raseriet på sociala medier brukar inte riktigt känna några gränser när det väl kommer i gång. Häromveckan duggade kommentarerna tätt när journalisten Minna Lindgren lade ut en bild på sin offentliga Facebooksida och skrev att Helsingfors festspels utbud är magrare än på länge. Hon avsåg i synnerhet utbudet av klassisk musik.

Många menade att Helsingfors festspel inte lever upp till sin uppgift och hade allt svårare att se skillnaden mellan orkestrarnas verksamhet och festspelens, medan enskilda konstnärer skred till festivalens försvar.

Verksamhetsledaren Topi Lehtipuu har tagit del av kritiken men vidhåller att festspelen erbjuder sådant som ingen annan gör.

– Givetvis höjs ribban för oss för varje år i takt med att det övriga utbudet blir bara rikare och bredare, men det är bara positivt.

Som exempel på sådant som ingen annan gör nämner han Väinö Raitios opera Prinsessan Cecilia, som kräver en stor kraftansträngning för ett enda framförande. Han nämner också Vixen-operan, en fri bearbetning av Leos Janaceks Den lilla listiga räven, som Londonbaserade Silent Opera har tagit fram och som Komiska operan i Helsingfors sätter upp.

Lehtipuu intygar att han har en lång lista på saker som festspelen alltjämt borde förverkliga. Festspelsprogrammet är en blandning av egna produktioner och sådant som köps in för att kunna visa det i Helsingfors, men i framtiden hoppas Lehtipuu kunna lägga lite större vikt vid egna produktioner eller sådana där festspelen är medproducent.

Som det främsta exemplet på sådan verksamhet som ingen annan står för nämner Lehtipuu orkestergästspelen i Helsingfors, som ordnats regelbundet i Helsingfors sedan 2012. Topi Lehtipuu bekräftar att orkestergästspelen fortsätter, då Jane och Aatos Erkkos stiftelse stöder besöken med totalt 360 000 euro under tre år 2016–2018. Finansieringen utgörs därtill av Musikhusets och stadens stöd samt biljettintäkter.

Festspelen offentliggör senare i augusti vilka orkestrar som härnäst besöker Helsingfors.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning