Orkanen Lane närmar sig Hawaii

Bild: LEHTIKUVA / AFP /Ho

Orkanen Lane har minskat något i styrka, till kategori 4, på sin väg mot Hawaii. Men det är ändå näst högsta kategorin, och invånare förbereder sig genom att bunkra vatten, mat och andra nödvändigheter.

Orkanen Lane har minskat något i styrka, till kategori 4, på sin väg mot Hawaii. Men det är ändå näst högsta kategorin, och invånare förbereder sig genom att bunkra vatten, mat och andra förnödenheter.

Lane väntas nå Hawaii, den största ön i ögruppen med samma namn, under onsdagskvällen lokal tid med vindar på närmare 70 meter per sekund.

I centrala Honolulus matbutiker börjar allt fler hyllor gapa tomma. Det är strykande åtgång på allt ifrån konservburkar med tonfisk, nudlar och flaskvatten.

– Det finns inget kvar här, konstaterar en kund på väg ut ur en Walmart-butik.

Invånare bunkrar även upp med kylväskor och is, efter varningar om möjliga strömavbrott, och köerna är långa till bensinstationerna.

Loren och Ruby Aquino i Honolulu i Hawaii förbereder sig för stormen, bland annat genom att skaffa stora mängder dricksvatten. Bild: TT/AP/Caleb Jones

Trump varnar

USA:s president Donald Trump uppmanar i en tweet invånare att förbereda sig för stormen, som väntas komma med stora mängder nederbörd och stora vågor.

"Orkanen Lanes centrum kommer att röra sig farligt nära de hawaiianska öarna från torsdag till lördag", varnar USA:s nationella vädertjänst NWS.

Orkanen väntas fortsätta försvagas de närmaste två dygnen men utgör ändå fara för öarna. Oavsett vilken exakt väg ovädret tar varnar NWS för potentiellt livshotande följder.

– Det handlar inte om de kommer att drabbas eller inte. De kommer att se effekter av den här stormen, säger Brock Long chef för USA:s räddningsverk Fema.

Nödläge

Guvernören David Ige har utlyst nödläge för ön Hawaii för att underlätta nödinsatser efter orkanen.

"Orkanen Lane är inte en skötsam orkan. Jag har inte tidigare sett sådana dramatiska förändringar i prognoser som jag har sett för denna storm", säger han i ett uttalande.

"Jag uppmanar våra invånare och besökare att ta det här hotet på allvar och förbereda sig för omfattande verkan."

USA:s flotta har börjat flytta på några av sina fartyg som är baserade i Pearl Harbor på ön Oahu, för att undvika att de drabbas av stormen.

Orkaner når sällan Hawaii. Senast en stor storm drabbade delstaten var för närmare 30 år sedan. Då dödades sex människor i orkanen Iniki, som orsakade skador för miljarder dollar.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning