Orkanen Isaias nedgraderad till storm

Ovädret Isaias utanför Floridas kust, vid 16-tiden på lördagen, svensk tid. Bild: NOAA/TT-AP

Orkanen Isaias drog fram över Bahamas under lördagen och dumpade kraftiga skurar över önationen. På kurs mot Florida har ovädret nedgraderats till en tropisk storm.

Omkring 200 millimeter regn väntades falla över Bahamas, innan ovädret drog vidare på kurs mot den amerikanska delstaten Florida.

Isaias spås bli orkansäsongens första stora test för Florida, som är mitt uppe i en omfattande och eskalerande spridning av coronaviruset. President Donald Trump har utlyst nödläge för att frigöra federala resurser och boende har hamstrat förnödenheter.

När ovädret tonade upp sig sydöst om ögruppen Florida Keys på lördagskvällen, lokal tid, hade de hårda vindarna dock mojnat något och Isaias hade nedgraderats från en kategori 1-orkan, den lägsta kategorin på en femgradig skala, till en tropisk storm, med vindar på drygt 30 meter per sekund. Ovädrets öga spås inte nå fram till fastlandet när Isaias drar upp längs den amerikanska ostkusten under söndagen och på måndag.

Men ovädret väntas växa i styrka och åter bli en orkan under natten, varnar landets nationella orkancenter i Miami.

Isaias följs noga av USA:s rymdmyndighet Nasa, som har valt att fullfölja en planerad återresa för två astronauter som befunnit sig på den internationella rymdstationen ISS. Astronauterna lämnade ISS natten mot söndag, svensk tid, och landningen kommer att ske i Mexikanska golfen.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning