Orkanen Dorian har dragit in över Bahamas

Bahamaner i Freeport på Grand Bahama förbereder sig för orkanen Dorians ankomst. Bild: Ramon Espinosa/TT-AP

Orkanen Dorian har dragit in över Bahamas. Orkanen har mätts upp till en femma på orkanskalan och är den kraftigaste att någonsin drabba önationen.

Med en vindhastighet på 79 meter i sekunden drog orkanen Dorian på söndagen in över ögruppen Abaco i norra Bahamas. Däremed är Dorian, enligt den amerikanska orkanmyndigheten NHC, den kraftigaste orkan som någonsin drabbat landet.

På ön Great Guyana Cay, strax utanför huvudön Abaco Island, rapporteras att vågor redan dränkt låglänta områden.

"Katastrofala orkanförhållanden drabbar Abacosöarna och kommer att sprida sig till Grand Bahamas senare i dag och i natt", skriver NHC i en uppdatering om orkanens framfart.

Dorian kommer under en minst två dygn att ge upphov till höga vågor längs Grand Bahamas norra kust samt Abacos norra och östra kust, enligt Jeffery Simmons, biträdande chef för Bahamas vädermyndighet.

– Vi ber invånarna i dessa områden att lämna kusten, vi väntar oss stormvågor på upp till fyra och en halv meter, säger Simmons.

Räddningsarbetare "kommer inte att kunna förflytta sig vid vindar på 65 eller 70 meter per sekund. Om personer vill åka i väg rekommenderar jag att de gör det nu" påpekar Bahamas premiärminister Hubert Minnis.

Enligt prognoser kan ovädret komma att passera den amerikanska delstaten Florida utan att nå land.

I USA-delstaten South Carolina har man däremot, liksom i Georgia och Florida tidigare i veckan, utlyst nödläge inför orkanens ankomst som förutspås till början av nästa vecka.

Aktia Aktiecertifikat Renare Europa ger tidsenlig diversitet åt placeringsportföljen

Mer läsning