Orkan på väg mot coronadrabbade Florida

Orkanen Isaias är på väg med Florida. Satellitbilden togs strax före klockan 15, svensk tid, på fredagen. Bild: NOAA/TT-AP

Nödläge har utlysts i de amerikanska delstaterna Florida och North Carolina, sedan orkanen Isaias satt kurs mot landets sydostkust.

Ovädret är en kategori 1-orkan på den femgradiga skalan och väntas nå Florida på lördagseftermiddagen lokal tid, för att sedan röra sig upp längs den amerikanska ostkusten på måndag.

Isaias befaras föra med sig potentiellt dödliga vindar och översvämningar över Florida, varnar USA:s nationella orkancenter.

– De nuvarande prognoserna tyder på att Isaias öga kommer att stanna kvar ute över havet, men läget förblir nyckfullt och kan förändras snabbt, säger delstatens guvernör Ron DeSantis.

På fredagen piskade ovädret över Bahamas, och har hittills orsakat två dödsfall i Dominikanska republiken – samt blåst ned träd, översvämmat gator och slagit ut strömmen för tusentals abonnenter i Puerto Rico.

Florida är hårt drabbat av coronaviruset och Isaias har hittills tvingat en del testningscenter att stänga. Delstaten hade i juli den största ökningen av smittade i hela USA, med 310 000 nya fall, enligt nyhetsbyrån Reuters sammanställning. Närmare 7 000 har avlidit i sjukdomen i Florida.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning