Oriolas problem är inte över

Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Läkemedelsdistributionen har förbättrats sedan krisläget för en månad sedan.

Men apotekarna höll inte med då läkemedelsgrossisten Oriola i början av veckan meddelade att man nu kan leverera 97 procent av medicinbeställningarna. Enligt Apotekarförbundet hade en femtedel av apoteken under början av veckan fått mellan 50 och 80 procent av sina medicinbeställningar.

Och fastän läkemedelsleveranserna har förbättrats har apoteken fortfarande ont om annat vårdmaterial.

Oriola säger till läkemedelsverket Fimea att man får ordning på de här varorna inom ett par veckor.

Problemen beror på att Oriola började använda ett nytt it-system.

När det nya systemet krånglade sade Oriola Finlands vd Kimmo Virtanen att systemet nog fungerar, men att det tar tid att starta upp det.

Efter mer än en månad är systemet tydligen fortfarande i uppstartsfasen.

Apoteken i norra Finland drabbades hårdast. När det var som värst fick de mellan 15 och 20 procent av det de hade beställt. Dessutom var beställningarna ibland felaktiga, i stället för receptbelagda mediciner kunde transportlådan innehålla avmaskningsmedel för hundar.

I branschtidningen Apteekkari jämför en apotekare med barndomens jular, man ville väldigt gärna ha en viss sak, men fick till slut något helt annat.

När krisen så småningom har klingat av måste Fimea och andra myndigheter göra en noggrann utredning för att undvika att en liknande katastrof upprepas.

I Finland fungerar ett enkanalssystem för läkemedelsdistributionen. Grossisten har ensamrätt till sina mediciner.

Systemet sägs vara kostnadseffektivt, men Oriolas problem visar hur sårbart det är. En marknad som är delad mellan två stora aktörer är knappast heller effektiv när det gäller att pressa priserna.

Nu tog apoteken sitt ansvar, och genom improvisationer och samarbete lyckades de förhindra de värsta katastroferna. Men en fungerande krishantering kan inte bygga på enskilda apotekares insatser.

Oriolas systemhaveri visar att plan B när den ena grossisten drabbas av allvarliga problem måste vara stabilare än så.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning