Oriolas nya leveransprogram strular - apoteken kan sakna vissa mediciner

Somliga mediciner kan vara svåra att få tag på. Bild: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Partiaffären Oriola har fortsättningsvis problem med att leverera mediciner till apoteken, men situationen är bättre än tidigare i veckan. Ovanliga mediciner kan vara svåra att få tag på, uppger Finlands apotekareförbund.

Bland annat mediciner för schizofreni har varit svåra att få tag på, vilket kan ställa till med stora vårdproblem, uppger Charlotta Sandler på förbundet.

Preparat som används av de breda massorna tar däremot inte slut i första taget. Sandler uppger att apotekens egna förråd av de vanligaste medicinerna i allmänhet täcker behoven för mellan två och fyra veckor.

Problemen beror på att Oriola bytt ut programvaran som organiserar leveranserna. Apoteken hade räknat med extra fördröjningar på ungefär en dag, men problemen har varit betydligt värre än väntat sedan Oriola bytte system i måndags.

Oriola Finlands vd Kimmo Virtanen uppger att problemen ännu i går var extra stora i norra Finland, men att det inte borde förekomma några större regionala skillnader längre.

– Ännu i dag kan det förekomma en del fördröjningar och brister i utbudet, men märkbart mindre än i går. Fram till veckoslutet återvänder vi till normalläget igen, säger Oriola Finlands vd Kimmo Virtanen.

Han uppger att kritiska mediciner, till exempel cancer- och hjärtmedicin, prioriterats. Då de saknats har Oriola enligt Virtanen gjort sitt yttersta för att rätta till problemet.

– Om vi känt till något sådant har vi levererat dem även som enskilda paket, ett åt gången, säger Virtanen.

Han menar att det inte är något problem på de nya datorprogrammen.

– Men det tar sin tid att starta upp systemet. 

Missnöje i Esbo

Apoteket i köpcentret Sello i Esbo tycker Oriolas problem leder till farliga situationer.

– Vi har till exempel blivit utan Mareva (blodförtunnande medicin). Om den som behöver det blir utan är det snabbt sjukhusvård som behövs. Och tyroxin (för sköldkörteln) är ett annat preparat. Dessa två kommer jag på först, men problemen gäller mycket annat också, säger apotekaren Patrick Gothóni.

Han uppger att leveransproblemen uppstod redan i fredags. Oriola har dessutom inte reagerat då apoteket försökt kontakta bolaget, uppger han.

– Vi får i allmänhet trettio partilådor per dag, men i dag kom det bara tre. I går kom det nog inte en enda, säger Gothóni.

Mot en renare värld, ett flyttlass åt gången – ”Alla våra 150 röda bilar kör fossilfritt”

Mer läsning