Oriolas farliga fumlande

Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

I tisdags slog Apotekarförbundet larm: läkemedelsgrossisten Oriola har stora problem med leveranserna till apoteken.

Oriola svarar för ungefär hälften av den finländska läkemedelsförsörjningen.

Omkring två tredjedelar av apoteken drabbades av problemen. De allvarligaste svårigheterna gäller mediciner mot svåra sjukdomar, som cancer eller schizofreni, som apoteken beställer i små mängder. Apoteken är vana vid att beställningarna levereras inom ett dygn.

Läkemedelsverket Fimea ser allvarligt på läget och uppmanade Oriola att förbättra informationen till kunderna och säkerställa att de mest brådskande leveranserna kommer fram. Oriola ökade antalet nödfallsförsändelser till över hundra per dag, mot normalt ett par stycken.

Ännu på fredagen rapporterade 60 procent av apoteken att svårigheterna fortsätter. Bland annat rådde det brist på insulin.

Svårigheterna har en helt trivial orsak: Oriola hade börjat använda ett nytt it-system.

Oriola Finlands vd Kimmo Virtanens förklaring har alla chanser att bli en klassiker i genren. Medan sjukhus och apotek väntade på livsviktiga mediciner konstaterade Virtanen att systemet nog fungerar, "men det tar tid att starta upp det".

Det är ingen skillnad på enskilda användare eller miljardföretag som Oriola; att ta i bruk ett nytt datasystem går sällan så smidigt som konsulter och leverantörer försäkrar. Det är obegripligt att ett storföretag som Oriola inte skötte uppstarten på ett sätt som inte hotade en vital del av verksamheten.

Oriolas fumlande med sitt nya system har vad man hittills känner till inte lett till att någon har kommit till skada.

Men Fimea måste göra en noggrann granskning av hur den här riskfyllda situationen över huvud taget kunde uppstå, och vad man kan göra för att gardera sig mot liknande fadäser i framtiden.

Apoteken löste de akuta problemen genom att så gott det gick låna mediciner av varandra. Grossisterna borde förpliktigas att utveckla liknande reservsystem, om inte den här skandalen får dem att inse det själva.

John-Erik Jansén Ledarskribent

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning