Origi vaktar HIFK:s mål - kusinen sänkte Barcelona

Arnold Origi har snabbt blivit en publikfavorit i Helsingfors IFK. Bild: Niklas Günsberg

Inget snack om vem som var matchens man. Målvakten Arnold Origi har snabbt spelat sig till publikfavorit i HIFK. Mot IFK Mariehamn var han som vanligt felfri även om uppladdningen inte var den optimala.

– Jag kollade Liverpool-Barcelona och var så uppe i varv att jag inte fick tag på sömnen förrän vid tretiden. Tror jag var lite hes på morgonen, säger den 35-årige kenyanen.

Att han kollade matchen var inte särskilt överraskande. Origi älskar fotboll och då hans kusin Divock Origi spelade en minst sagt framträdande roll fanns inget alternativ. Kusinen satte två mål och sköt Barcelona ur Champions League med sitt 4-0-mål.

– Jag snackade med honom på dagen före match och så blev det några sms efter matchen. Bättre så för hade vi snackat efter match hade jag inte haft någon röst kvar alls, säger Origi med ett brett leende.

– Vi har väldigt nära kontakt och pratar ofta.

Rösten är något Origi behöver då han spelar fotboll. Han gillar att styra utespelarna och gör sig så att säga hörd.

Hur gillar dina lagkamrater din stil?

– De gillar det men det gäller att komma ihåg att vara positiv då du ger direktiv och feedback.

HIFK:s defensiv fungerar. Tor Thodesen har på kort tid fått fason på den biten. Origi spelar en väldigt stor roll i det pusslet, likaså mittbacksparet Patronen-Mäntylä.

– Vi har en väldigt bra kommunikation och det är lätt att spela med dem. De är rutinerade killar som jag känner från tiden i Norge.

Origi har en rätt imponerande meritförteckning och med tanke på det känns det som rena lottovinsten att HIFK lyckades locka honom till Helsingfors.

– Jag trivs jättebra här. Ligan är en utmaning sportsligt sett och nivån är bra. Det är skoj att spela här. Och Helsingfors är en fantastisk stad som bara kommer att bli bättre då det blir varmare.

Mot IFK Mariehamn knep han en straff men tvingades kapitulera till slut då Simon Silverholts avslut var för bra.

– Sett till hur matchbilden såg ut hade vi nog varit tursamma om vi fått med oss tre poäng, säger tränaren Tor Thodesen.

– Jag har väl lite blandade känslor över matchen. Vi bränner en straff men har många bra initiativ i matchen. Skönt att vi ändå får med oss någonting härifrån, säger gästernas tränare Peter Lundberg.

Målvakten Origi har en klar syn på var HIFK måste bli bättre.

– I spelet med boll måste vi bli vassare, det är ingen hemlighet, säger kenyanen som hade planen klar för onsdagskvällen.

Inte helt överraskande var det fotboll som gällde och Ajax mot Tottenham.

– Victor (Wanyama) i Tottenham är min väldigt goda vän. Vi växte upp tillsammans, säger Origi.

Fotnot: Tottenham vann med 3-2 och avancerade till final på flera gjorda bortamål.

Ligan:

HIFK-IFK Mariehamn 1-1

Mål: 44 min Tiquinho 1-0, 83 min Simon Silverholt 1-1.

Ilves 6 3 3 0 5-1 12

SJK 7 3 3 1 6-4 12

KuPS 7 3 3 1 13-12 12

HJK 8 2 5 1 7-8 11

IFK M 6 3 1 2 14-8 10

FC Inter 7 3 1 3 14-10 10

FC Honka 6 3 1 2 10-9 10

FC Lahti 6 1 4 1 7-7 7

RoPS 7 2 1 4 5-10 7

VPS 6 0 5 1 6-7 5

HIFK 6 1 2 3 4-5 5

KPV 6 0 1 5 3-13 1

Trädgårdsstaden har kvar sin charm

På 1950-talet gjorde den moderna trädgårdsstaden Hagalund finländsk stadsplanering världsberömd. I dag är det både gammalt och nytt boende som får bostadsköpare att vända sina blickar hitåt. 3.9.2019 - 09.17

Mer läsning