Orienterings-VM ställs in

Svenska stjärnan Tove Alexandersson kan ha drabbats av coronaviruset. Bild: Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Årets VM i orientering ställs in på grund av coronapandemin. Även EM nästa år kan inte genomföras som tänkt – av ekonomiska skäl.

VM skulle ha gått i Danmark i början av juli. På grund av virusutbrottet flyttades VM till oktober, men redan nu står det klart att mästerskapet inte kan genomföras alls i år.

Internationella orienteringsförbundet (IOF) skriver i ett pressmeddelande att det handlar om att man inte kan garantera rättvisa förhållanden för orienterarna, då vissa haft utegångsförbud och inte kunnat träna, samt reserestriktioner, medan andra har kunnat träna på nästan som vanligt. Dessutom kan man inte garantera finansieringen på grund av effekterna av covid-19-restriktionerna.

Årets VM skulle ha varit det första med enbart sprinttävlingar. Förbundet har tittat på möjligheten att flytta tävlingen ett år framåt, men insett att det inte är möjligt på grund av idrottens tajta schema med en etapp av Tour de France i cykel samtidigt i Danmark, och att OS i Tokyo flyttats till samma månad. Dessutom är det redan planerat för ett VM för de längre orienteringsdistanserna 2021, i Tjeckien. Och någon annan arrangör av sprint-VM har inte gått att hitta.

"Vi har verkligen jobbat hårt för att finna realistiska lösningar på ett sprint-VM värd mästerskapsstatus under 2021, men det har inte gått", säger IOF:s generalsekrterare Tom Hollowell i ett pressmeddelande.

EM, även det i sprint, skulle ha avgjorts i Ryssland i augusti nästa år. Men nu meddelar den ryska delrepubliken Mordvinien att man inte längre har möjlighet att hjälpa till med finansieringen av EM på grund av den ekonomiska krisen i coronapandemins spår.

Det pågår diskussioner om att flytta EM till en annan plats.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning