Orgelprofilen Enzio Forsblom 100 år

Orgeln i Lovisa kyrka. Arkivbild. Bild: Kristoffer Åberg

Enzio Forsblom (1920–1996) hörde under sin livstid till de ledande orgelprofilerna i Finland. Hans arbete var banbrytande då det gällde att lyfta barockmusiken till heders efter en mer romantiskt präglad epok. Han undervisade också i cembalospel och beredde på så sätt vägen för kommande generationer specialiserade på tidig musik. Han disputerade på Bachs orgelverk 1957 och Bach fanns länge med som en röd tråd med både inspelningar, konserter och talrika radioprogram, som gjorde musiken känd för en bredare allmänhet. Han var inte heller främmande för nya, modiga experiment utan uruppförde till exempel det första finländska dodekafoniska orgelverket, Erik Bergmans Exsultate 1955.

Enzio Forsblom kombinerade professuren i orgelspel vid Sibelius-Akademin med kantorsvärvet i Johanneskyrkan och var även med om att grunda Martin Wegelius -institutet 1956.

Enzio Forsbloms 100-årsdag firas med ett symposium lördag 14.3. i Musikhusets Organosal. Föredragen under dagen belyser hans mångsidiga arbetsfält och varvas med orgelmusik. De flesta går på finska, men Sixten Enlund talar på svenska om Forsbloms insats för kyrkomusiken i Borgå stift.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning