Organisationer stoppas i Nicaragua

Nicaraguas president Daniel Ortega och med hustrun och vicepresidenten Rosario Murillo. Bild: TT-AP/Alfredo Zuniga

Nicaragua stoppar fem icke-statliga organisationer som har varit kritiska till landets president Daniel Ortega. Fem andra grupper har stoppats sedan tidigare.

Enligt internationella människorättsgrupper är beslutet en hämnd mot grupperna som har pekat på brott mot mänskliga rättigheter i samband med de omfattande protesterna mot regeringen som har pågått de senaste åtta månaderna.

Minst 322 människor har dödats under protesterna enligt lokala människorättsgrupper. Daniel Ortegas regering har uppgett att dödssiffran är betydligt lägre.

500 personer har fängslats med anledning av protesterna, enligt människorättsgruppen Cenidh som är en av de organisationer som nu förlorar sin rättsliga status i landet.

Utan rättslig status kan organisationerna inte ha bankkonton, ta emot pengar eller driva projekt.

– Vi försvinner inte. Jag kommer att använda all energi jag har kvar för att försvara dessa kontor, säger Cenidh-ordföranden Vilma Nuñez.

Landets parlament kontrolleras av presidentens anhängare. Regeringstrogna ledamöter anser att organisationerna tar emot pengar för att finansiera en "kupp" för att avsätta Ortega och hans fru, vicepresidenten Rosario Murillo.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skall man beakta FN:s hållbarhetsmål när man väljer utbildning?

Mer läsning