Orent vatten har smittat 2 000 personer i Norge

Invånare i norska Askøy har drabbats av tarminfektioner. Misstankarna riktas mot dricksvattnet. Askøys invånare uppmanas nu att koka allt dricksvatten. Bild: Marit Hommedal/TT-NTB

Omkring 2 000 personer beräknas ha insjuknat i norska Askøy på grund av orent dricksvatten, och epidemin visar inga tecken på att avta.

– Ingenting tyder på att intensiteten kommer att avta inom kort. Vi förväntar oss att fler kommer att bli sjuka in i nästa vecka, säger Bård Espelid, vice kommunstyrelseordförande i Askøy, som ligger utanför Bergen på den norska västkusten.

På fredagen meddelades att ett ettårigt barn i kommunen hade avlidit till följd av en tarminfektion, där man misstänker att det finns en koppling till dricksvattnet.

Åtminstone 2 000 personer beräknas ha blivit smittade. Det finns rapporter om personer som insjuknat efter att ha varit i Askøy på besök.

– Jag har också fått höra om ett sjukt spädbarn i Turkiet, säger Bård Espelid till Bergens Tidende.

41 personer har blivit inlagda på sjukhus och många fler har sökt hjälp hos vårdcentraler eller telefonrådgivning.

Den norska folkhälsomyndigheten har skickat ett arbetslag till Askøy för att säkerställa smittokällan. De ska ta nya vattenprover och intervjua flera av de personer som insjuknade först.

I fredags visade tester att det fanns höga koncentrationer av E.coli-bakterier i en bassäng som förser Askøy med dricksvatten. Man har också hittat andra typer av tarmbakterier.

Hos insjuknade personer har man även hittat campylobacter, tarmbakterier som i regel orsakar magsjuka.

– Sannolikheten för att dricksvattnet är smittokällan är väldigt hög, men vi måste fortfarande få det bekräftat, säger Bård Espelid.

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning