Ordkrig i Uganda om död affärsman

Ugandisk polis och säkerhetstjänst grälar om vad som förorsakade den finländska affärsmannens död för över en månad sedan. Att han blev mördad är de överens om.Bild: Skärmdump

Ugandisk polis och säkerhetstjänst är i öppet krig kring utredningen av den finländske vapenlobbyistens död för över en månad sedan. Polisen tillbakavisar bestämt säkerhetstjänstens insinuationer om att mordet var planerat.

– Vår rapport är sann och stöds av experterna. Såvitt jag vet har vi gjort ett bra jobb, säger polisens talesperson Emilian Kayima i den ugandiska tidningen Observer.

Enligt polisen visade den rättsmedicinska rapporten att den 41-årige finländaren hade spår av narkotika och insektgift i hela kroppen. Samma upptäckt gjordes hos den jämngamla svensken som dagen innan hittades död under liknande omständigheter på ett hotell i närheten.

I helgen hävdade chefen för säkerhetstjänsten ISO:s politiska avdelning överstelöjtnant Joseph Aliganyira att finländaren blev mördad och att mordet var planerat på förhand.

Aliganyira stöder sitt mordpåstående på att videobanden från övervakningskamerorna på hotell Pearl of Africa, där finländaren påträffades död, skulle vara manipulerade. Enligt Aliganyira har någon klippt in avsnitt som ska föreställa den döde. Han var dock redan död när han "syns" på filmen.

ISO har lovat offentliggöra en detaljerad rapport inom kort.

Fem förhörs

Kayima däremot säger att polisen, oberoende av "systerorganisationens" påstående, fortsätter att utreda finländarens och svenskens död.

– ISO har nu överlämnat de misstänkta åt oss så att vi kan inleda förhören med dem, säger Kayima som uppger att den ugandiska polisen har fem personer som gripits misstänkta för att ha del i de två utlänningarnas död.

Enligt den östafrikanska nyhetssajten Trumpet News skall de gripna ha delgett polisen uppgifter om händelserna.

Både ugandisk polis och säkerhetstjänst talar entydigt om de "mördade" utlänningarna.

Finländaren dog samma dag han anlände till Kampala i sällskap av ex-ministern Suvi Lindén. Han hade med sig vapentillverkaren Patrias broschyrer och han och Lindén uppges ha varit i färd med att söka affärsmöjligheter i landet.

Deras inbjudan till landets högsta säkerhetsmyndighet visade sig vara en förfalskning.

”Sälj din gamla bostad före du köper ny!”

Fastighetsförmedlingen Kotijoukkue är på alla sätt nyare, fräschare och mer dynamiskt men gamla goda råd och sunt förnuft är fortfarande en av grundstenarna i bobytarbranschen. Än gäller den gamla devisen att sälja sin gamla bostad förrän man köper ny. Ingen vill bli i fällan mellan två bostäder. 1.11.2018 - 09.42