Ordförande för SU: Dags för mer jämställd värnplikt – kalla alla till uppbåd

Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom, tycker att alla borde kallas till uppbåd. Hon säger att det nuvarande systemet inte ger alla samma möjligheter till att tjänstgöra. Bild: Svensk Ungdom

Frida Sigfrids, ordförande för Svensk Ungdom vill ha en mer jämställd militärtjänstgöring. – Genom att kalla alla till uppbåd kan vi göra försvaret mer jämställt, bemöta unga bättre och höja försvarsviljan, säger hon.

På måndagen ryckte 12 000 nya rekryter in i armén. För närvarande är det endast män som är värnpliktiga. Svensk Ungdoms ordförande, Frida Sigfrids, tycker att tjänstgöringssystemet borde bli mer jämställt.

– I det nuvarande systemet behöver kvinnor vara väldigt proaktiva om de vill tjänstgöra, från att ordna hälsogranskningar till att införskaffa information, säger hon i ett pressmeddelande.

Enligt Sigfrids borde alla som vill tjänstgöra ha samma möjligheter till det. Hon föreslår att var och en, oberoende kön, ska kallas till uppbåd.

På det sättet skulle hela årskullen bemötas i samband med uppbådet.

– Förutom att bestämma plats och tid för tjänstgöring är uppbådet även en möjlighet för ungdoms- och socialarbetet att erbjuda stöd åt unga, säger Sigfrids.

Enligt henne kan försvarsviljan höjas genom att kalla alla till uppbåd.

SU har tidigare föreslagit att kalla alla till att utföra värnplikt.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Är du vuxen och vill bli närvårdare? Studiestart i mars 2020! Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning