Ord och inga visor om Juha Sipilä: "Hans nonchalans fällde vårdreformen"

Fem riksdagsledamöter i social- och hälsovårdsutskottet anklagar Sipilä för nonchalans och ansvarsflykt. Bild: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Fem riksdagsledamöter i social- och hälsovårdsutskottet går till frontalangrepp mot statsminister Sipilä i efterspelet och dusterna kring den kapsejsade vård- och landskapsreformen.

– Det är obegripligt att Juha Sipilä efter fyra års studier inte verkar förstå de problem som var förbundna med regeringens vårdreform. Han försöker i stället skyffla över ansvaret för sitt misslyckande på riksdagen, skriver riksdagsledamöterna Anneli Kiljunen (SDP), Arja Juvonen (Sannf), Outi Alanko-Kahiluoto (Gröna), Aino-Kaisa Pekonen (VF) och Ilmari Nurminen (SDP) i ett gemensamt uttalande.

Enligt social- och hälsovårdsutskottets medlemmar var det regeringens nonchalans och bristande lyhördhet som fällde vårdreformen.

– Utskottet skulle behandla sammanlagt 52 klämmar och anmärkningar som stod i strid med grundlagen. En sådan mängd problem föds endast genom regeringens nonchalans mot god lagberedning där man valde att strunta i de frågor som ställdes av experter och oppositionen, skriver riksdagsledamöterna i ett pressmeddelande.

Enligt oppositionen var problemen med vårdreformen så omfattande att en fortsatt behandling i riksdagen hade krävt nya höranden av experter och en ny behandling av grundlagsutskottet.

Yrkesexamen från Prakticum öppnar många dörrar

Studier vid Yrkesinstitutet Prakticum ger nycklar till arbetslivet. Samtidigt kan det också vara en smidig inkörsport till fortsatta studier vid en yrkeshögskola. 4.12.2019 - 00.00

Mer läsning