Orbaniseringen går vidare i Ungern

Den demokratiska världen förfasar sig, men Viktor Orbán tycks bara skruva upp farten och för Ungern mot något som kan betecknas som auktoritär nationalism.

Premiärminister Viktor Orbán har under sina år vid makten förändrat Ungern. Samtidigt har han själv förändrats från en liberal politiker till en populistisk nationalist. Förändringen sägs ha styrts av hans makthunger. Makt är hans främsta agenda. Han vädrar efter de rådande opinionerna och gör sig till en talesman för dem. Han säger utan skrupler vad folket vill höra, samtidigt gör folket honom allt mer maktfullkomlig.

Ungrarna går till val den 8 april och ser ut att gilla läget. Orbán och hans parti Fidesz är skyhöga favoriter. Enligt opinionsmätningar skulle Fidesz tillsammans med sitt kristdemokratiska satellitparti få hälften av rösterna. Det största oppositionspartiet Jobbiks väljarstöd ligger på ungefär 17 procent. Även Jobbik stöder nationalistiska tankar vilket visar hur stark nationalismen är i Ungern.

Det är också något som Orbán stöder sig på då han förklarar Ungerns hårda flyktingpolitik. Han konstaterar att han inte kan gå emot folket som tydligt har signalerat att man inte vill ha flyktingar till Ungern. Han säger sig följa folkets vilja och vässar retoriken – prisar etnisk homogenitet och sprider muslimhat.

Viktor Orbán efterlyste i söndags en global allians mot migration. Det gjorde han vid sitt partis kampanjöppning inför parlamentsvalet. "Kristendomen är Europas sista hopp", förkunnade Orbán. Han fortsatte: "Genom en massinvandring, speciellt från Afrika, kan våra värsta mardrömmar besannas. Väst går under då man inte ser att Europa invaderas."

Han kallade Västeuropa för en immigrationszon med en blandbefolkning som går i en annan riktning än Ungern och östra Europa. "Hur absurt det än låter så kommer den fara vi är utsatta för från väst, från politiker i Bryssel, Berlin och Paris." De här och andra europeiska storstäder kan snart ha muslimsk majoritet, hävdade han.

EU målas av Orbán upp som en kraft som vill Ungern illa – bland annat genom beslutet om flyktingkvoter – och han är landets försvarare och räddare. Det här går hem hos många ungrare som tycks glömma att Ungern hör till de EU-stater som får allra mest ekonomiskt stöd per capita från unionen.

Ekonomin går ganska bra och arbetslösheten är nere under fyra procent. En stor orsak till detta är att Ungern har fått EU-stöd för tiotals miljarder euro. De kommer att minska avsevärt från och med 2020 och det kan bli en utmaning för Orbán som nu har tagit åt sig äran för den hyfsade ekonomin i landet.

Ungern bildar tillsammans med Polen en duo som skapar stora problem inom EU. De två staterna har utvecklats i en odemokratisk riktning som står i stark kontrast till EU:s grundvärden. Polen har redan gått så långt att EU överväger kraftfulla åtgärder. Det kräver emellertid ett enhälligt beslut från de övriga medlemsländerna och Ungern har tydligt deklarerat att man stöder Polen.

Ett nytt bevis kom i tisdags då en majoritet i det ungerska parlamentet röstade för att stödja Polen i kampen mot EU-kommissionens förslag att Polens rösträtt inom EU begränsas på grund av brott mot rättsstatsprincipen.

Med Orbán vid det ungerska rodret också de följande fyra åren kommer dusterna med EU att fortsätta och eventuellt till och med förvärras. Hans skärpta tonläge i fråga om invandring är ett tydligt tecken på detta.

EU:s trovärdighet står på spel. Att Ungern och Polen fyllde kriterierna då de godkändes som medlemmar kan inte innebära att de efter att ha blivit medlemmar tillåts strunta i grundvärden som demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincip.

EU:s verktyg för att försvara demokratin till och med inom unionens gränser verkar alltför trubbiga och bör vässas.

Tommy Westerlund Ledarskribent

Kim Herold: ”Motorsängen hjälper mot snarkningarna”

Musikern Kim Herold, även känd från tv-programmet Selviytyjät, har märkt att en bra säng gör det lättare att återhämta sig och att den till och med förebygger idrottsskador. 5.11.2019 - 14.22

Mer läsning