Orbán utlovar folkomröstning om kritiserad lag

Ungrare protesterar mot den nya lagen i huvudstaden Budapest den 8 juli. Bild: Laszlo Balogh/TT-AP

Ungerns premiärminister Viktor Orbán utlovar en folkomröstning om "barnskyddsfrågor". Beskedet kommer efter ökad press från EU angående den nya lag som röstades igenom i Ungerns parlament i juni.

– Under de senaste veckorna har Bryssel tydligt attackerat Ungern över vår barnskyddslag. Ungerska lagar tillåter inte sexuell propaganda i förskolor, skolor, på tv och i annonser, säger Viktor Orbán i en video som publicerats på Facebook, där han uppger att ungrarna ska få rösta om frågan.

Lagen, som landets regering hävdar är till för att skydda minderåriga, slår mot bland annat reklam och andra massmedieprodukter som visar "avvikelser från någons biologiska kön och könsbyten och sprider eller porträtterar homosexualitet" för personer under 18 år.

Även sexualundervisning för minderåriga berörs. Lagstiftningen har bemötts av skarp kritik från aktivister, människorättsorganisationer och EU-kommissionen, som menar att lagen är hbtqia-fientlig och bryter mot grundläggande rättigheter.

– Den här lagstiftningen använder skydd av barn som förevändning för att diskriminera. Den är skamlig, sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen tidigare i juli.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Skräddarsytt drömhem uppfyllde alla önskemål och höll budgeten

Mer läsning