Orbán pressad av extremhögern

Premiärminister Viktor Orbán. Bild: TAMAS KOVACS

Ungerns regering hindras från att skärpa grundlagen för att stoppa EU:s omfördelning av asylsökande.

Stoppet kommer från extremhögern – som vill ha ännu hårdare tag.

– Varken fattiga eller rika migranter borde tillåtas bosätta sig i Ungern, säger Gábor Vona, partiledare för högerextrema Jobbik, enligt nyhetsbyrån AFP.

Beskedet kom sedan Ungerns kraftigt dominerande regeringsparti Fidesz på tisdagen misslyckats med att få tillräcklig majoritet för den grundlagsändring som föreslagits för att hindra en överflyttning av asylsökande från andra EU-länder.

Ändringen har lanserats av premiärminister Viktor Orbán i syfte att sätta stopp för det EU-beslut om omfördelning av asylsökande från Grekland och Italien som togs i fjol höstas.

"Utpressning"

Fidesz hade behövt stöd från minst två ledamöter från Jobbik, som dock i gengäld kräver att Ungern ska slopa en omdiskuterad möjlighet för välbärgade icke-EU-medborgare att köpa sig till ett uppehållstillstånd i landet.

För omkring 30 000 euro kan utlänningar köpa rätten att bo i Ungern – och även fritt resa vidare i Schengenområdet – i åtminstone fem år

Orbán tänker emellertid "inte vika sig för utpressning", hälsar premiärministern i parlamentet enligt AFP.

Syndabock?

Jobbiks nej är en andra inrikespolitisk smäll för Orbán inom drygt en månad. I början av oktober fick han visserligen starkt stöd för sin kritiska linje i en folkomröstning om EU:s flyktingpolitik – men eftersom alldeles för få brydde sig om att rösta blev inte resultatet giltigt.

Analytiker konstaterar ändå att Orbáns ställning i Ungern fortsatt är så stark att han och hans parti till och med kan vinna på tisdagens nej.

– Orbán kan fortsätta sin anti-migrationsretorik på hemmaplan fram till nästa val 2018 och utpeka Jobbik som syndabock för att nationen inte försvaras, säger analytikern Kornelia Magyar till AFP. 

Bli kock i Axxell

Svenskfinlands kändaste kock, Micke Björklund, har trätt in som mentor och mecenat för Axxells kockutbildning i Karis, för kockutbildningens framtid och Finlands matkultur. 8.10.2019 - 11.40

Mer läsning