Oralsex gav kvinna allergisk chock

Bild: Mostphotos

Sex ska vara ett nöje, men för den kvinna som drabbades av en allergisk chock av pojkvännens sädesvätska var det allt annat än njutningsfullt. Orsaken till reaktionen var dock enkel, om än udda.

En 31-årig spansk kvinna utvecklade en kraftig allergisk reaktion, en så kallad anafylaktisk chock. Kvinnan drabbades av ymniga kräkningar, andnöd samt utslag över hela kroppen. Hon hade dock inte blivit biten av någon insekt eller ätit något ovanligt. Inte heller hade hon tagit några mediciner.

Däremot hade hon nyligen haft oralsex med sin pojkvän, varför läkarnas slutsats blev att det var mannens sädesvätska som var orsaken.

Allergisk mot penicillin

Att (företrädesvis) kvinnor reagerar på partnerns sädesvätska är ovanligt, men det förekommer. Sädesvätskan är rik på proteiner som kroppens immunförsvar kan reagera mot. Tillståndet, på engelska seminal plasma hypersensitivity, brukar dock endast resultera i mildare reaktioner, såsom lokal klåda eller svullnad.

I det aktuella fallet, som de spanska läkarna berättar om i British Medical Journal, visade det sig att pojkvännen hade ätit antibiotika fyra timmar före sexakten, närmare bestämt antibiotikumet amoxicillin. Dessutom framkom det att kvinnan sedan barnsben varit allergisk mot penicillin, vilket inte är en ovanlig typ av allergi.

Använd kondom

Läkarna tror därför att det var detta som hade orsakat reaktionen. Huruvida läkemedel kan koncentreras i sädesvätska på detta vis är dock oklart, skriver de.

Det är ont om forskning på området, varför deras råd är att använda kondom i förekommande fall. Det vill säga om din partner är allergisk mot antibiotika och om du själv medicinerar – och om ni blir sugna på sex.

Enligt läkarna ska det rapporterade fallet vara det första i sitt slag.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Axxell tänker som morgondagens jordbrukare – satsar på samarbete

Mer läsning