Opublicerad roman av Simone de Beauvoir ges ut

Boken Les inséparables av Simone de Beauvoir ges ut 24 år efter författarens död. Bild: AP/TT/Arkiv

En tidigare opublicerad roman skriven av den franska författaren Simone de Beauvoir kommer att ges ut i höst, skriver The Guardian.

Boken skrevs 1954 men publicerades inte eftersom förlaget ansåg att den var "för intim". Romanen Les inséparables, på svenska De oskiljaktiga, är verklighetsbaserad och handlar om de Beauvoirs nära vänskap med klasskamraten Elisabeth "Zaza" Lacoin, som dog av hjärninflammation vid 21 års ålder.

Den berättas ur Simone de Beauvoirs perspektiv, men hon har i romanen givit sig själv namnet Sylvie och Lacoin kallas Andrée. Förlaget tyckte på 1950-talet att boken innehöll för intima detaljer för att kunna publiceras under de Beauvoirs livstid. Dottern Sylvie Le Bon-de Beauvoir återupptäckte texten i författarens efterlämnade papper och tanken väcktes om att ge ut den, 24 år efter de Beauvoirs bortgång.

– När hon skrev den hade hon redan funnit sitt kall som författare. Hon förstörde vissa av sina verk som hon var missnöjd med, men hon förstörde aldrig Les inséparables. Hon sa till mig att jag fick göra "vad jag själv tyckte kändes rätt" med hennes kvarlåtenskap, säger Sylvie Le Bon-de Beauvoir.

Les inséparables kommer att ges ut i Frankrike i oktober och i engelsk översättning 2021.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Mångsidiga museiupplevelser lockar till Lahtis

Mer läsning