OP:s chefsekonom: Räntan kan stiga till 5–6 procent

Räntorna på bostadslån kan stiga inom kort. Bild: Lehtikuva/Mikko Stig

Efter flera år av lågkonjunktur mår ekonomin återigen bättre. Frågan om när Europeiska centralbanken kommer att trissa upp styrräntan kommer upp allt oftare.

Europeiska centralbankens (ECB) direktör Mario Draghi talar försiktigt om den förestående höjningen av styrräntan. Nyligen upprepade han beskedet att räntorna kommer att förbli låga även efter att stödköpen av värdepapper tar slut i september.

På finansmarknaden bedömer man för tillfället att 12 månaders Euriborränta stiger till 0,5 procent mot slutet av 2019, varefter den så småningom fortsätter mot kring 2 procent. Till exempel bostadslån kopplas ofta ihop med Euriborräntan.

Andelsbanken OP:s chefsekonom Reijo Heiskanen skriver i ett blogginlägg att det är svårt att förutse hur räntorna utvecklas.

– För närvarande är det sällsynt svårt att bedöma räntenivån. Vi startar från minusräntor och efter finanskrisen i den allt mer digitaliserade världen är det ännu svårare att förutspå kommande tillväxttrender. Det är oklart vad som är en normal räntenivå, skriver Heiskanen.

På sikt tror Heiskanen att räntan lägger sig på 2–3 procent. Han baserar sin bedömning på ECB:s inflationsmål på knappt 2 procent. ECB har varit förhållandevis bra på att hålla inflationsmålet.

– Min egen uppfattning är alltså högre än marknadens just nu. Många anser att en styrränta på några procent inte låter så märkligt. Man bör ändå minnas, att då vi startar från minusränta och går mot 3, så kan vi stundvis vara uppe vid 5–6 procent, skriver Heiskanen.

– Jag gissar att den genomsnittliga styrräntan lägger sig på 2,5 procent. Euriborräntan blir således något över detta.

USA:s centralbank tror på något högre styrränta än ECB. I USA tror man att den genomsnittliga räntan på sikt ligger på 2,75–3 procent.

Fräscht grepp på bostadsmarknaden tilltalar unga

17.5.2019 - 16.03