Oproportionerligt säger Orpo om strejkerna

Regeringen har träffat arbetsmarknadsparter för att lösa den inflammerade tvisten om uppsägningsskyddet. Finansminister Petteri Orpo kallar fackets protester "oproportionerliga".

Enligt Yle har statsminister Juha Sipilä träffat fackcentralen FFC:s ordförande under måndagen för att söka en lösning i konflikterna på arbetsmarknaden. Också servicefacket Pam och Industrifacket ska ha varit med.

Finansminister Petteri Orpo säger ändå inför en grupp journalister att några egentliga förhandlingar inte förs.

– Inga förhandlingar pågår. Diskutera måste man alltid och vi lyssnar, men regeringen går vidare med lagförslaget i riksdagen där det finns ett starkt stöd för det, säger Orpo.

Lagförslaget han hänvisar till är regeringens planer att sänka tröskeln för att säga upp anställda i små företag med under tio anställda. Enligt honom är fackets motreaktioner "oproportionerliga" och han betonar att ingen får sägas upp godtyckligt i framtiden heller.

Samtidigt upprepar Orpo att regeringen lyssnar på förslag som är möjliga att förverkliga och med en sysselsättningseffekt av samma slag som i lagförslaget. Den effekten råder det inte en entydig uppfattning om.

Bland annat Verkkouutiset rapporterade på måndagen att arbetsgivar- och arbetstagarparterna diskuterar en modell där det skulle gå att anställa tidsbundet utan någon orsak. Motkravet skulle vara att regeringen drar tillbaka sitt förslag.

Sipilä igen har signalerat att det kan gå att hitta en lösning om frågan om lokala avtal öppnas upp igen. Det handlar om att företag som inte är organiserade skulle få tillgång till att göra lokala överenskommelser.

Aktia hjälper dig att tänka framåt

De flesta finländare har idag koll på att hem, fritidsbostad och fordon behöver försäkras för att hålla ekonomin i balans om allt inte går som planerat. När det kommer till personförsäkringar är läget ett annat. Jämfört med många andra länder har Finland ett bra socialskydd och många förlitar sig på att man får tillräckligt stöd för att klara sig ekonomiskt om något allvarligt inträffar. Men hur långt räcker socialskyddet egentligen? Hur påverkas livet om man insjuknar allvarligt och inte längre kan arbeta? Klarar sig familjen ekonomiskt utan en förälder? 9.4.2020 - 00.00

Mer läsning