Oppositionsprofil har tvingats lämna Belarus

Den belarusiska oppositionsaktivisten Olga Kovalkova har lämnat landet och höll på lördagen en presskonferens i Warszawa. Arkivbild.T Bild: Evgeniy Maloletka/TT-AP

Den belarusiska oppositionsaktivisten Olga Kovalkova kom på lördagen till den polska huvudstaden Warszawa, och berättade då att hon av sitt hemlands myndigheter tvingats lämna landet – annars skulle hon frihetsberövas igen.

Kovalkova dömdes den 25 augusti till tio dagars fängelse.

– Representanter för milisen och för Belarus inrikesdepartementet kom till mig och sade att om jag inte går med på att lämna, så skulle jag hållas fängslad länge, det skulle bli nya oändliga frihetsberövanden, sade hon på en pressträff i Warszawa.

– De kom till häktet där jag hölls isolerad och gav mig en hatt och ett munskydd, berättar hon och beskriver sedan hur hon liggandes i baksätet på ett fordon fördes ut ur byggnaden.

Olga Kovalkova säger att hon fördes till gränsen mot Polen och därifrån tog sig till Warszawa.

På lördagen bekräftade också de polska myndigheterna att Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja kommer till landet på onsdag och att hon då kommer att träffa den polske premiärministern Mateusz Morawiecki.

Tichanovskaja befinner sig sedan en tid tillbaka i exil i Litauen.

Belarus auktoritäre president Aleksandr Lukasjenko har suttit vid makten i 26 år. Landet har skakats av omfattande protester och strejker i samband med det omtvistade resultatet i presidentvalet förra månaden. Lukasjenko hävdar att han tog hem valet, men hans motståndare och stora delar av omvärlden har dömt ut det som riggat.

Beställ Veckans kulturplock!

Ett plock från Kulturen varje fredag i din e-post.

Många vill välja ekologiskt – också hos frisören

Mer läsning